Διαβάζοντας ένα άρθρο για την Σάρα Πέιλιν στο περιοδικό ταχυδρόμος με έκπληξη αντίκρισα να αναφέρει ως παράδειγμα ο συντάκτης του άρθρου τη Γουμένισσα. Αμέσως μου δημιουργήθηκε το ερώτημα πόσο γνωστή είναι η Γουμένισσα στο πανελλήνιο; Είναι ή έχει δεσμούς με την περιοχή μας κ έτσι κάπως αναφέρθηκε στη Γουμένισσα; Απ΄ ότι θυμάμαι στα χρόνια της θητείας μου στο στρατό προτού ακόμα γίνουν πασίγνωστα τα χάλκινα ήταν αρκετά γνωστή, πολύ λίγους συνάντησα που δεν την γνώριζαν ή δεν ήξεραν που βρίσκετε γεωγραφικά. Η Ελλάδα δεν είναι Η.Π.Α. και μια κωμόπολη είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει γνωστή πόσο μάλιστα η Γουμένισσα με όλα όσα συνδέουν τ΄ όνομα της Ιστορία, Παράδοση, Αρχιτεκτονική, Κρασιά, Χάλκινα. (έχει και άλλα να δείξει μια και είναι πνιγμένη στο πράσινο φύση, υπέροχο νερό, καθαρό αέρα). Εδώ θέλω να πω πως ότι γίνεται στη Γουμένισσα θα πρέπει να αντιμετωπίζετε με σοβαρότητα και όχι με προχειρότητα, λες και είναι η Κoλοπετινίτσα, από τη πιο μικρή εκδήλωση έως την μεγαλύτερη διεκδίκηση και να μάθουμε κάποιους να μας αντιμετωπίζουν σοβαρά, και αυτούς που θέλουν να μας υποβιβάσουν ή μας αγνοούν να τους (έχουμε στο φτύσιμο) βάλουμε στο περιθώριο.
Απόσπασμα από το περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Αν εξετάσεις κάθε κομμάτι του χαρακτήρα της 44χρονης Πέιλιν ξεχωριστά, είναι εύκολο να χαθείς στους λαβυρίνθους της σκέψης της. Υπάρχει όμως ένα γεγονός στη ζωή της που τα συμπυκνώνει σχεδόν όλα: Ο τελικός του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ της Αλάσκα το 1982. Ένα παιχνίδι που δείχνει τη θρησκοληψία της και τον τσαμπουκά της, αλλά και την αφέλεια της τοπικής κοινωνίας. Μια αναμέτρηση που αντανακλά την κοσμοθεωρία της Πέιλιν: σπορ, Θεός και… όπλα.
Μιλήσαμε με μερικούς από τους πρωταγωνιστές αυτού του παιχνιδιού. Ο προπονητής της, μια συναθλήτριά της και ένας οικογενειακός φίλος που σχολίαζε το ματς για το ραδιόφωνο της Γουασίλα μας βοήθησαν να καταλάβουμε ποια είναι η Σάρα Πέιλιν.
Ο τελικός
Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου θα ήταν ένα ακόμη ανιαρό σχολικό παιχνίδι. Σαν να παίζει το λύκειο της Γουμένισσας με το λύκειο του Κιλκίς για το σχολικό πρωτάθλημα του νομού. Για την παγωμένη Γουασίλα. Όμως. των 6.000 ψυχών ήταν μια ευκαιρία «να γράψει ιστορία». Η νίκη της ομάδας.