Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών του Κιλκίς για το φλέγον θέμα των μεταλλείων θα γίνει …στην Αθήνα!

Οι απλοί άνθρωποι του Ν. Κιλκίς το είχαν ήδη ψυλλιαστεί. “Γιατί δεν έρχονται εδώ να μας ενημερώσουν;” λέγανε. “Αν αυτό ήταν κάτι καλό για τον τόπο μας θα έρχονταν εδώ να μας πουν τα καλά νέα”. Αυτή η εύλογη απορία διατυπώνεται επανειλημμένως από τον κόσμο σε όλες τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις επιπτώσεις των μεταλλείων που έχει διοργανώσει το “Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσσια-Πάικο” στα χωριά του Νομού. Όπου έγιναν τέτοιες εκδηλώσεις, σε Βάθη, Φανό, Γρίβα, Γουμένισσα, Διπόταμο, Κάρπη, Ευκαρπία, Τέρπυλλο, η συμμετοχή του ανήσυχου κόσμου ήταν παντού μεγάλη και η αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν τον τόπο τους ακόμη μεγαλύτερη.
Εμείς από την άλλη, ήμασταν σίγουροι ότι έτσι θα γίνει. Κανένας επιστήμονας-υποστηρικτής των μεταλλείων δεν πρόκειται να έρθει στο Κιλκίς να πει στους ανθρώπους τι ευλογία που θα είναι για τον τόπο να έρθει μια ξένη πολυεθνική να τον ξεκοιλιάσει. Κανένας Υφυπουργός Μανιάτης και κανένα στέλεχος του ΙΓΜΕ δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει για να απαντήσει στις ερωτήσεις των πολιτών, ειδικά όταν ξέρει ότι θα υπάρχουν στο κοινό άνθρωποι, επιστήμονες, που γνωρίζουν την αλήθεια. Κανένας από αυτούς δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση απόψεων που όλοι οι αντίθετοι στα μεταλλεία στη Χαλκιδική, τη Θράκη και τώρα το Κιλκίς, προκαλούν, εύχονται, καλωσορίζουν. Οι ανωτέρω αστέρες της επιστήμης και της πολιτικής προτιμούν τις κλειστές ημερίδες με επιλεγμένο κοινό, τους τηλεοπτικούς μονολόγους και τις χωρίς αντίλογο συνεντεύξεις στις εφημερίδες. Πώς αλλιώς θα μπορέσουν να παρουσιάσουν σαν ευλογία αυτό που είναι καταστροφή;
Προσπαθώντας να βρουν έναν εύσχημο τρόπο να αποφύγουν τις κακοτοπιές της επαφής με τον κόσμο, στο πανηγυρικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ με το οποίο ανακοινώνεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τα κοιτάσματα του ορεινού όγκου των Κρουσσίων γράψανε το εξής: “Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα καλέσουμε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του Κιλκίς, προκειμένου να ξεκινήσει η ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες με επιστημονική τεκμηρίωση και πλήρη διαφάνεια”. Τον Ιανουάριο, ήδη πολύ αργά για τις τοπικές κοινωνίες που είναι ανάστατες από τον Οκτώβριο. Σε ένα κράτος που θέλει να λέγεται “δημοκρατικό” μια τέτοια ενημέρωση θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, μαζί με τις πρώτες σκέψεις των υπευθύνων του ΥΠΕΚΑ για εκμετάλλευση αυτών των χώρων. Έτσι θα γινόταν αν το ΥΠΕΚΑ δεν είχε τίποτα να κρύψει από τους πολίτες. Αν όμως είχε;
Αν είχε, θα γινόταν αυτό που γίνεται τώρα. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ακούστηκαν στην Τέρπυλλο στις 4 Ιανουαρίου, ο κ. Μιχάλης Αναστασιάδης, αντιδήμαρχος Κρουσσών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ στην οποία ζήτησε από το Υπουργείο “να στείλει επιστήμονες για να μας ενημερώσουν για το τι θα γίνει στην περιοχή και με ποια μέθοδο και ει δυνατόν η ενημέρωση αυτή να γίνει κατ΄ αντιπαράσταση με τους επιστήμονες που καλεί το μέτωπο αγώνα”. Κατ’ αντιπαράσταση; Όχι μη! Η απάντηση που πήρε ο κ. Αναστασιάδης ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται γιατί είναι πολύ δύσκολο!!! Το Υπουργείο θεωρεί ότι το πιο εφικτό θα ήταν να κληθούν οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης για ενημέρωση στην Αθήνα!!!
Ας μην περιμένουν καμία ενημέρωση οι ανήσυχοι κάτοικοι. Το ΥΠΕΚΑ θα ενημερώσει στην Αθήνα τους Δημάρχους που θα μεταφέρουν τα σπουδαία πράγματα που θα ακούσουν στον ακριτικό Νομό τους. Η υποτιθέμενη “ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες” θα ξεκινήσει από την Αθήνα, θα κάνει μερικούς μήνες να φτάσει στο Κιλκίς (αργό το τραίνο), μετά θα συνεχίσει με κάρο μέχρι τη Βάθη και το Μυλοχώρι και τελικά κάπου στο δρόμο θα χαθεί.
Σχεδόν ένα χρόνο πριν, την ίδια μέθοδο του “στρίβειν δια της διαβούλευσης στην Αθήνα” είχε χρησιμοποιήσει το ΥΠΕΚΑ (της Μπιρμπίλη τότε) για να απαλλαγεί από την ενοχλητική υποχρέωση της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία της Β. Χαλκιδικής που ήταν ξεκάθαρα αρνητική για την επένδυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (εδώ). Αφού τέσσερις φορές εξαγγέλθηκε και τέσσερις φορές αναβλήθηκε από την Ειδική Γραμματέα κα Καραβασίλη η δημόσια διαβούλευση στην Ιερισσό, τη Μ. Παναγιά, την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, θεωρήθηκε ότι δεν θα ήταν σώφρον να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας και η “διαβούλευση” οδηγήθηκε στο ασφαλές περιβάλλον των γραφείων του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.
Στο Κιλκίς επίσης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και τα γνωστά φαινόμενα συκοφάντησης όσων αντιδρούν στην εκμετάλλευση, που ανθούν εδώ και χρόνια στη Χαλκιδική. Τοπικός Δήμαρχος αποκαλεί τους πολίτες που οργανώνουν τις εκδηλώσεις ενημέρωσης του κόσμου “κολλημένους”, “τρομοκράτες” και άλλα τέτοια ευγενικά και δημοκρατικά. Ο κ. Δήμαρχος δήλωνει με βεβαιότητα ότι “αυτά που λέγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”, άρα προφανώς έχει ήδη “ενημερωθεί” για το θέμα, από το ΥΠΕΚΑ ή από το ΙΓΜΕ ή ίσως από την ενδιαφερόμενη εταιρεία ELDORADO GOLD. “Ενημερωμένος” είναι επίσης και ο Αντιδήμαρχος, αφού στις 26 Νοεμβρίου στη Βάθη μας δήλωσε ότι “του είπαν στο ΥΠΕΚΑ ότι εδώ (στο Κιλκίς) θα γίνεται μόνο η εξόρυξη και το μετάλλευμα θα μεταφέρεται για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο Στρατώνι”. Την “ενημέρωση” πάντως αυτή ούτε ο Δήμαρχος, ούτε το Υπουργείο, ούτε η εταιρεία βιάζονται να τη μοιραστούν με τους πολίτες του Κιλκίς που αντιδρούν στην προοπτική των μεταλλείων στους δυο πολύτιμους ορεινούς όγκους. Για τους πολίτες του Στρατωνίου και της Β. Χαλκιδικής ούτε λόγος.
Ο κ. Δήμαρχος θα οργανώσει λέει ενημερωτική ημερίδα “όταν θα έρθουν οι μελέτες εκμετάλλευσης”. Φέξε μου και γλίστρησα, που λέει κι ο λαός. Ας προσδιορίσουμε χρονικά πότε θα γίνει αυτό, σύμφωνα με την απόφαση ∆8/∆/Φ16.34/18218/3349ΠΕ του κ. Μανιάτη:

  • Στις 14 Μαρτίου θα αναδειχθεί ο νικητής του διαγωνισμού (κατά πάσα πιθανότητα η ELDORADO) που θα μισθώσει τον μεταλλευτικό χώρο αρχικά για 5 χρόνια, με δικαίωμα μονομερούς εκ μέρους του μισθωτή παράτασης μέχρι συμπληρώσεως τριακονταετίας.
  • Η πρώτη πενταετία ορίζεται από το σχέδιο σύμβασης (παράρτημα 6) ως “περίοδος ερευνητικών εργασιών”, κατά την οποία η εταιρεία υποχρεούται να υποβάλει μόνο πρόγραμμα ερευνών και χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής των.
  • Μετά τη λήξη της αρχικής πενταετούς μισθωτικής περιόδου, η μισθώτρια υποχρεούται να υποβάλει στο ΥΠΕΚΑ περιβαλλοντική μελέτη και τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης.
  • ΟΜΩΣ: οι μελέτες αυτές μπορεί να υποβληθούν και αφού εγκριθούν (χωρίς μελέτες!) να αρχίσουν οι εργασίες εκμετάλλευσης, και πριν τη λήξη της αρχικής πενταετούς μισθωτικής περιόδου, εφόσον διαπιστωθεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα εντός του μισθίου!!!!!

Πότε είπαμε ότι θα την κάνει την ενημέρωση ο Δήμαρχος; Μετά από 5 χρόνια και αφού θα έχει ήδη αρχίσει η εκμετάλλευση;

EΠΙ ΤΟΥ “ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ”: Τα γεγονότα στο μέτωπο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού-χαλκού και μικτών θειούχων των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας τρέχουν. Σύμφωνα με σημερινό δελτίο τύπου του Βουλευτή Κιλκίς κ. Παραστατίδη (εδώ) “ο κ. Μανιάτης κάλεσε στην Αθήνα τους Βουλευτές του νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο Κιλκίς, τον Προέδρο του Επιμελητηρίου, το Γ.Γ. Περιφέρειας κ. Μακεδονίας και άλλους φορείς. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τις 19-01-12 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου και εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των φορέων του νομού, να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης περιοχής”. Αυτά για τα μεταλλεία του Δήμου Κιλκίς.

Για τα μεταλλεία περιοχής Σκρα του Δήμου Παιονίας το δελτίο τύπου του Βουλευτή γράφει “ακυρώνεται κάθε ενδιαφέρον και αναστέλλεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία”! Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα δικαιολογήσει αυτή την άτακτη υποχώρηση ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μανιάτης. Γνώμη μας είναι ότι ο κ. Μανιάτης το έπιασε το μήνυμα που του έστειλαν οι κάτοικοι. Στο Δήμο Παιονίας η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει και στο επίπεδο του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπισθεν ολοταχώς!

Ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Μπαλάσκας, μοναχικός καβαλάρης της “χρυσής επένδυσης” στο Δήμο του, όπως και οι Βουλευτές και ο Αντιπεριφερειάρχης εκλέγονται από τους πολίτες. Αυτούς θα εκπροσωπήσουν στη συνάντηση με τον κ. Μανιάτη και σε αυτούς θα πρέπει να δώσουν λόγο την επόμενη μέρα.

antigoldgreece.wordpress.com
respentza.blogspot.com

Σχετικές δημοσιεύσεις