Το ξύλο, ως καύσιμο υλικό, αποτέλεσε από πολύ παλιά, βασικό μέσο θέρμανσης της κατοικίας του ανθρώπου. Αυτό ισχύει σε ορισμένο βαθμό και σήμερα, τόσο στις υπό ανάπτυξη, όσο και στις ανεπτυγμένες οικονομικά και πλούσιες σε δάση χώρες. Η χρήση του καυσόξυλου για την παραγωγή θερμότητας δεν είναι κάτι καινούριο για τη χώρα μας, αφού μέχρι τη δεκαετία του 1950, το 15% της ενέργειας προερχόταν από το δασικό τομέα, υπό μορφή καυσόξυλων και ξυλανθράκων. Από τις αρχές όμως της δεκαετίας του 1960 η κατανάλωση του, για ενεργειακούς σκοπούς, μειωνόταν συνεχώς. Σήμερα, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου οι καταναλωτές στρέφονται και πάλι στη χρήση του ξύλου για την παραγωγή θερμότητας.
Έως τώρα η λιανική πώληση των καυσόξυλων γινόταν κατά βάρος, δηλαδή σε κιλά. Αυτός ο τρόπος πώλησης δεν θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος και αντικειμενικός, δεδομένου του ότι το ξύλο δεν βρίσκεται συνήθως σε ξηρή κατάσταση, αλλά περιέχει υγρασία που κυμαίνεται από 15% έως 60% ανάλογα με τη διάρκεια ξήρανσής του στον αέρα και τις συνθήκες αποθήκευσής του.
Με την Αγορανομική Διάταξη 4/2012 (ΦΕΚ 3313/Β/12.12.12) περνάμε σε μία νέα, για τη χώρα μας εμπορική πρακτική, που ωστόσο είναι καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, με την οποία η λιανική πώληση καυσόξυλων θα γίνεται κατ’ όγκο, έτσι ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει για μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσόξυλων, ανεξάρτητα από την περιεχόμενη υγρασία.
Η λιανική τους πώληση θα γίνεται πλέον με μονάδα μέτρησης, ανάλογα με τον τρόπο που παρουσιάζονται στον καταναλωτή, το χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού ( χωρικό m3 ή χ.κ.μ,, στοιβαχτού ) για τα τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, ή το χωρικό κυβικό μέτρο χύδην ( χωρικό m3 ή χ.κ.μ., χύδην ) για τα καυσόξυλα που δεν είναι στοιβαγμένα.
Οι παραβάτες τιμωρούνται πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136 / 1946 όπως ισχύει, επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 1.000,00 Ευρώ.
Επίσης οι λιανοπωλητές : α) πρέπει να δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε Ευρώ / m3 στοιβαχτού ή σε Ευρώ / m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών ( κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.α. ) που, ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων, β) οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου και γ) να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
Τέλος, δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισέλαιο ( κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ / ΟΤΕ ), ή « πράσινης » ξυλείας ( εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου ( κόντρα – πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων / MDF κ.α. ) προς καύση. Οι παραβάτες τιμωρούνται και διώκονται κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 136 / 1946 όπως ισχύει.
Για την ομαλή μετάβαση στο νέο τρόπο λιανικής πώλησης και προς ενημέρωση τόσο του καταναλωτικού κοινού, όσο και των λιανοπωλητών, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ( Κ.Α.Π.Ε. ) τη σύνταξη ενός Οδηγού για τη διακίνηση των καυσόξυλων. Ο Οδηγός αυτός περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις νέες μονάδες μέτρησης, τους προτεινόμενους τρόπους για τη διάθεση, τη σημασία της υγρασίας στο καυσόξυλο, καθώς και συμβουλές για την αποθήκευση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει περιεχόμενος Πίνακας αντιστοίχησης βάρους – όγκου για διάφορα είδη ξύλου και για διάφορες τιμές περιεχόμενης υγρασίας. Με χρήση του Πίνακα αυτού, ο καταναλωτής μπορεί να έχει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του βάρους στο οποίο αντιστοιχούν τα χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου που αγοράζει, είτε χύδην είτε στοιβαγμένα, για συγκεκριμένη τιμή υγρασίας.
Για καλύτερη ενημέρωσή σας διαβάστε τον Οδηγό για τη διακίνηση καυσόξυλων.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου & Τουρισμού
Παντελής Κ. Σωτηριάδης