Καταγγελία για παράνομες δραστηριότητες στα Χρυσωρυχεία Θράκης

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ- ΕΒΡΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

 Αλεξανδρούπολη 4-2-2013
Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής επισκέφθηκαν το λόφο του Περάματος στον Έβρο. Διαπιστώθηκαν για μια ακόμα φορά σωρεία παράνομων επεμβάσεων σε όλη την έκταση της περιοχής από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ». Επιπλέον όμως, επί τόπου και κατά το χρόνο της επίσκεψής, διαπιστώθηκαν εργασίες από δύο μηχανήματα βαρέως τύπου, τα οποία διάνοιγαν παράνομα καινούριο δρόμο μέσα σε δασική έκταση καταπατώντας δέντρα μαύρης Πεύκης, πουρνάρια και θάμνους. Άμεσα κλήθηκε η Αστυνομία για να πιστοποιήσει την παράβαση. Μέχρι να φτάσει στο σημείο η δύναμη της Αστυνομίας, οι δυο χειριστές αποχώρησαν από την περιοχή και αφού μετέφεραν τα μηχανήματά τους εντός του περιφραγμένου χώρου των εγκαταστάσεων της εταιρείας, εξαφανίστηκαν προφανώς για να αποφύγουν την αυτόφωρη διαδικασία. Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου κατατέθηκε στην Αστυνομική Δ/νση Έβρου, στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης καταγγελία και όπως διαβεβαιώθηκε από τις παραπάνω υπηρεσίες ξεκίνησε άμεσα η διερεύνηση του θέματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, παρεμβαίνοντας στην περιοχή σαν να είναι «τσιφλίκι» της. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει παραπληροφορώντας για την υποτιθέμενη περιβαλλοντική της ευαισθησία, ενώ αποδεικνύει στην πράξη οτι παρεμβαίνει βάναυσα στο περιβάλλον, καταπατώντας τους νόμους. Δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν την ίδια πορεία. Ενώ έχουν λάβει άδεια μόνο για ερευνητικές γεωτρήσεις, αυτοί έχουν αποψιλώσει σε μεγάλο βαθμό το λόφο του Περάματος και συνεχίζεται καθημερινά η καταστροφή από παρεμβάσεις τους, αδιαφορώντας για τους νόμους. Καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιβάλουν τις νόμιμες κυρώσεις στους καταπατητές. Επίσης καλούμε σε εγρήγορση τους συμπολίτες μας, για να αποτρέψουμε τη λεηλασία που ήδη άρχισαν οι εταιρείες στον τόπο μας.

Προς: Πέραμα 02/02/2013
Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης
Σκρα 1, 69100, Αλεξ.πολη 25510 26412
Κοιν. 1.Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης
2. Αστυνομική Διεύθυνση Έβρου – Αλεξανδρούπολη

 Θέμα: Καταγγελία παράνομων εργασιών της «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» στη δυτική πλευρά λόφου Περάματος Έβρου.

Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα ημέρα Σάββατο 02/02/2013 και ώρα 14.30 ομάδα δέκα εκπροσώπων της Διανομαρχιακής Επιτροπής, της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου και της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης επισκέφθηκε τον λόφο του Περάματος όπου η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» φιλοδοξεί να εγκαταστήσει ανοικτό μεταλλείο εξόρυξης χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Το ενδιαφέρον μας περιορίσθηκε στα υψηλότερα σημεία της δυτικής πλευράς του λόφου, όπου διαπιστώσαμε τις παρακάτω παράνομες κατά την εκτίμησή μας ενέργειες της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ».
1) Ουσιαστικά η δασική βλάστηση στην πλευρά αυτή έχει αφανισθεί, μη εξαιρουμένης φυσικά και της Μαύρης Πεύκης. Συνεπώς, πέραν της παράνομης εκχέρσωσης παραβιάσθηκαν οι όροι της αριθμ. 696/9-4-1998 εγκριτικής Απόφασης της Δ/νσης Δασών Έβρου με την οποία σαφέστατα ορίζεται ότι δεν θα θιγεί το δάσος της Μαύρης Πεύκης.
2)Αντί του δάσους υπάρχει σήμερα ένα πλήθος δασοδρόμων όπου δυο μηχανήματα (ένα γκρέιντερ και ένας φορτωτής) με τους αντίστοιχους χειριστές εργάζονταν για την συντήρηση των δασοδρόμων αυτών. Στο παρελθόν μετά από την Α2001/1640/21-6-2001 καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, το ποινικό δικαστήριο στις 17-5-2005 αποφάνθηκε ότι όντως διαπράχθηκαν τα αδικήματα που επικαλέσθηκε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου. Μεταξύ αυτών ήταν και η πραγματοποιηθείσα διάνοιξη πλήθους δασοδρόμων χωρίς να εκδοθεί προηγουμένως η απαιτούμενη από τον Νόμο έγκριση προκειμένου να διενεργηθούν ερευνητικές εργασίες. Θεωρούμε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να συντηρεί έργο που ουδέποτε αδειοδοτήθηκε με τις νόμιμες διαδικασίες.
3) Παράλληλα με την συντήρηση των παράνομων δασοδρόμων διενεργούνταν (από τους χειριστές με τα μηχανήματα) και εργασίες επέκτασης των δασοδρόμων αυτών με αποτέλεσμα την παράνομη εκχέρσωση της ελάχιστης εναπομείνασας δασικής βλάστησης. Αδιάψευστοι μάρτυρές μας είναι η πλούσια φωτογραφική αποτύπωση της κατάστασης που διαμορφώθηκε παράνομα, την οποία και θα την συμπεριλάβουμε στα αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου.
4)Στην ίδια περιοχή διαπιστώσαμε ότι έχουν κατασκευασθεί τσιμεντένιες βάσεις- δάπεδα μέσα σε έκταση δασικού χαρακτήρα. Αγνοούμε αν στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών της «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» κάποια δημόσια αρχή νομιμοποίησε τον αφανισμό ορισμένων δασικών εδαφών και την υποκατάστασή τους με τσιμεντένιες επιφάνειες.
5) Όλες αυτές οι εμφανώς παράνομες κατά την άποψη μας εργασίες μέσα στο σταδιακά και μεθοδευμένα αφανιζόμενο δάσος, πραγματοποιούνταν ημέρα Σάββατο και ώρα 14.30. Δηλαδή σε ώρα και ημέρα που δεν λειτουργεί το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, και προφανώς ήταν τουλάχιστον δυσχερής η παρακολούθηση- επόπτευση των εργασιών.. Συνεπώς η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης παραβίασε σκοπίμως την παράγραφο 3 της 10838/28-5-2012 απόφασης της Δ/νσης Δασών Έβρου (για ερευνητικές γεωτρήσεις) που ορίζει ότι το Δασαρχείο Αλεξ/πολης θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του έργου.
Από την πλευρά μας καλέσαμε την Αστυνομία η οποία προσήλθε ενώ οι χειριστές με τα μηχανήματα είχαν αποχωρήσει και απέφυγαν την πιθανή αυτόφορη διαδικασία.
Κατόπιν αυτών επειδή διαπιστώνεται ότι η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ»,
α) Στις 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 14.30 παραβίασε κατά συρροή την νομοθεσία και τις Εγκριτικές Αποφάσεις για έρευνα που εξέδωσε η Δ/νση Δασών Έβρου (αριθμ. 696/9-4-1998 και αριθμ. 10838/28-5-2012)
β) Παραβιάζει τους όρους των εγκριτικών αποφάσεων για ερευνητικές εργασίες κατ εξακολούθηση και ενδεχομένως συστηματικά (από το 1998 και εντεύθεν)

 ΖΗΤΑΜΕ

1) Να προβειτε στις ενέργειες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες σας ώστε να επιβληθούν οι νόμιμες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους οδηγούς μηχανημάτων εργασιών και στην εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε όπως αυτή εκπροσωπειται.
2) Να μας ενημερώσετε εάν οι παρανόμως και χωρίς άδεια υφιστάμενοι δασόδρομοι στη δυτική πλευρά στον λόφο του Περάματος έχουν εκ των υστέρων νομιμοποιηθεί.
Οι υπογράφοντες φορείς:
Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Οικολογική Εταιρεία Έβρου
Οικολογική Ομάδα Ροδόπης
Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού

 Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο

Σχετικές δημοσιεύσεις