Ο μπακαλιάρος του Ευαγγελισμού

Διπλή εορτή η 25η Μαρτίου!!!
Γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Γιατί όμως τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;
Μέσα στη Σαρακοστή που νηστεύουμε η Εκκλησία επέτρεψε να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις όπου επιτρέπεται να τρώμε και ψάρι. Μία από αυτές τις γιορτές είναι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά και η άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων. Στους αιώνες ο μπακαλιάρος έγινε αιτία πολέμων για τον έλεγχο των ψαρότοπων και της αγοράς. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι, ενώ κάποτε οι ωκεανοί ήταν γεμάτοι μπακαλιάρους, σήμερα ο αριθμός των αλιευμάτων έχει μειωθεί τρομακτικά. Ιστορικά εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.
Συνταγή μπακαλιάρου με σκορδαλιά!!!
Υλικά :
1kg μπακαλιάρος παστός
1 κουτάκι μπύρα
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
για την σκορδαλιά:
5-6 μέτριες πατάτες βρασμένες
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές  άσπρο ξίδι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
Εκτέλεση :

Αφαιρούμε την πέτσα απ’ τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μερίδες,τον βάζουμε σε νερό για να ξαρμυριστεί για 24-36 ώρες, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε 3-4 φορές. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι, σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μπύρα και τόσο αλεύρι ώστε να γίνει ένας ωραίος χυλός που να κολλάει στον μπακαλιάρο και να μην τρέχει. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για λίγο. Προσοχή γιατί πιτσιλάει πολύ.
Για την σκορδαλιά, παίρνουμε τα σκόρδα και τα πολτοποιούμε στο γουδί ή στον ψιλό τρίφτη. Αφού έχουμε πολτοποιήσει και τις πατάτες με την πρέσα ή το πιρούνι τις ρίχνουμε στο σκόρδο και συνεχίζουμε το χτύπημα στο γουδί ή με το μίξερ και συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλάτι και λίγο λίγο το ξίδι και το λάδι. Καλό είναι η σκορδαλιά να μείνει μία μέρα στο ψυγείο.

Καλοφάγωτο, Χρόνια Πολλά σε όλους και του χρόνου να ‘μαστε καλά!

Σχετικές δημοσιεύσεις