Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας. 4ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων

4ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΚΙΛΚΙΣ

1.Στόχοι
1.1Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2Αφορά στο διάστημα της πλήρους καρποφορίας και του ανοίγματος των καρυδιών και στη δημιουργία της μέγιστης αυτοάμυνας της βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3Η τακτική παρακολούθηση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς και η εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών στο σωστό χρόνο, θα συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.
2.Διαπιστώσεις
2.1Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης καρποφορίας και του ανοίγματος των καρυδιών που στις πρώιμες καλλιέργειες φθάνει και το 40%. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κιλκίς παρακολουθεί την πορεία εμφάνισης του πράσινου σκουληκιού με την τοποθέτηση παγίδων στις περιοχές Μ.Στέρνας, Άσπρου, Ν.Καβάλας και Αγ.Πέτρου, ενώ για το ρόδινο σκουλήκι στις περιοχές Μ.Στέρνας, Τούμπας- Ευρωπού, Πολύπετρου και Αγ.Πέτρου.
Από τον τελευταίο έλεγχο των παγίδων προκύπτει ότι ο πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού είναι ελάχιστος ως μηδαμινός, ενώ δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη πράσινων σκουληκιών στις καλλιέργειες
2.2Η πτήση του ρόδινου σκουληκιού συνεχίζεται με μικρούς πληθυσμούς στις περιοχές Μ.Στέρνας και Αγίου Πέτρου, με μέτριους στην περιοχή της Τούμπας – Ευρωπού, ενώ παρατηρούνται υψηλές συλλήψεις ρόδινου σκουληκιού στην περιοχή του Πολυπέτρου. Να σημειωθεί ότι στις δειγματοληψίες δε βρέθηκαν προσβολές από ρόδινο σκουλήκι σε νεαρά καρύδια.
2.3Διαπιστώθηκαν πληθυσμοί από αλευρώδεις στις περισσότερες καλλιέργειες , χωρίς όμως να υπάρχει λόγος επέμβασης για την αντιμετώπισή τους.
3.Συστάσεις –καλλιεργητικές πρακτικές
Συνιστάται οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν όψιμες βαμβακοκαλλιέργειες να τις ελέγχουν με προσοχή τακτικά τουλάχιστον κάθε 2-3 ημέρες για την ύπαρξη πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Εάν διαπιστωθεί παρουσία πράσινου σκουληκιού πάνω από 4% ή ρόδινου σκουληκιού σε νεαρά καρύδια πάνω από 5-8% μόνο τότε πρέπει να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Να σημειωθεί ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος για το ρόδινο σκουλήκι γίνεται σε νεαρά καρύδια ηλικίας 2-3 εβδομάδων (καρύδια πράσινα, ελαστικά στην πίεση, σπογγώδη, όχι νερουλά και όχι σκληρά). Η λήψη των καρυδιών δεν θα πρέπει να γίνεται από ψηλά και χυμώδη φυτά που βρίσκονται στις άκρες του χωραφιού.
Οι πρώιμες καλλιέργειες δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, αφού έχουν ξεπεράσει το ευαίσθητο στάδιο για τις προσβολές.
Εφαρμόζεται χημική αποφύλωση όταν είναι ανοιχτό το 60% των καρυδιών με τα εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα.
Η αποφύλλωση κρίνεται υποχρεωτική διότι διευκολύνεται η μηχανική συγκομιδή του συσπόρου βάμβακος, καθαρού και απαλλαγμένου από ξένες ύλες και πράσινους χρωματισμούς των ινών από τη σύνθλιψη των φύλλων με τις ίνες στα αδράχτια της μηχανής.
Επιπλέον πρέπει τα καρύδια στο 60% του συνόλου τους να είναι ανοιχτά κατά την επέμβαση ώστε το υπόλοιπο 20-30% των καρυδιών να είναι φυσιολογικά ώριμα. Έχει μεγάλη σημασία διότι εάν επέμβουμε όταν το ποσοστό των ανοιχτών είναι κάτω από 60%, τότε ένα ποσοστό καρυδιών είναι ανώριμα και θα ανοίξουν με ίνες ανώριμες (εμφάνιση συσπόρου καραμέλας) με πρόβλημα στην ποιότητα και με αυξημένη υγρασία καθώς και προβλήματα που προκύπτουν στην αποθήκευση και στην εκκόκκιση.
Πρέπει να ακολουθηθούν ακριβώς οι οδηγίες εφαρμογής για επιτυχή αποφύλλωση (φυλλόπτωση) διότι μη επιτυχής αποφύλλωση, ξηραίνει τα φύλλα χωρίς να πέσουν, οπότε αυτά τρίβονται και κολλάνε στο σύσπορο, και δύσκολα φεύγουν από τα καθαριστήρια των ινών στο εκκοκκιστήριο και η συνεχής ροή του εκκοκκισμένου από σειρά καθαριστηρίων, δημιουργεί ανεπιθύμητα Neps (κομπάκια) στις ίνες.
4.Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.
Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να προβαίνουν σε ψεκασμούς μόνο κατόπιν διενέργειας δειγματοληψίας στην καλλιέργειά τους και διαπίστωσης ύπαρξης σκουληκιών πάνω από το όριο επέμβασης. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί προηγούμενος ψεκασμός θα πρέπει να επιλεγούν εντομοκτόνα με διαφορετική δράση κατά των εντόμων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του εθισμού των εντόμων και την αύξηση της ανθεκτικότητά τους.
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια και το παθογόνο και πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Πρέπει να τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα για τον ψεκαστή αλλά και να επιλέγεται ο κατάλληλος χρόνος εφαρμογής, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες ώστε να μην πετούν οι μέλισσες και να μην υπάρχει άνεμος.
Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά αναφέρονται στην Ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr)

Μ. Ε. Π.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις