Πυρ κατά ριπάς…………..από τα ορύγματα της Γουμένισσας.
Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.
Τα Όσκαρ ή τα Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (επίσημη ονομασία τους), είναι τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία. Απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία αριθμεί περίπου έξι χιλιάδες μέλη με δικαίωμα ψήφου. Η πρώτη απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλλυγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λούις Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.
Βέβαια, ταυτόχρονα με τον ευγενή αυτό σκοπό, αποτελούν και μνημείο της αμερικάνικης έπαρσης, κακογουστιάς και αλαζονείας η οποία διακατέχει αυτήν την μερίδα των ανθρώπων, αφού διεκδικούν τη μοναδικότητα στον αυτοδημιούργητό τους γυάλινο πύργο της Βαβέλ. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία των κινηματογραφικών στούντιο εξελισσόμενη και αναπτυσσόμενη με τα χρόνια και η εφαρμογή της στην παραγωγή ταινιών είναι αξιοθαύμαστη και πολλές φορές μένουμε άναυδοι από πραγματικά προσεγμένες και ποιοτικές κινηματογραφικές ταινίες. Μία τέτοια είχα την τύχη να παρακολουθήσω πρόσφατα, το Gravity, έναν ύμνο στην ανθρώπινη ζωή, η οποία κυριολεκτικά σε συνεπαίρνει και σε μαγεύει με τα απίστευτα οπτικά εφέ και την εξαιρετική ερμηνεία των δυο πρωταγωνιστών της. Της Σάντρας Μπούλοκ και του εσχάτως φιλλεληνισθέντα Τζωρτζ Κλούνεϊ. Δικαίως θα διεκδικήσουν πακτωλό βραβείων Όσκαρ και αδίκως θα αποχωρήσουν αβράβευτοι, εάν δεν τους απονεμηθούν.
Όσκαρ όμως έχουμε να απονείμουμε και στην … Ελλάδα. Πλησιάζει ο καιρός της απονομής των πολιτικών βραβείων της χρονιάς. Είναι τον Μάιο στις επερχόμενες εκλογές. Υπάρχουν πολιτικοί – ηθοποιοί, που δικαίως θα διεκδικήσουν απρόσμενα μεγάλο αριθμό βραβείων. Πρώτος και καλύτερος υποψήφιος ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας. Διεκδικεί τα παρακάτω βραβεία και μάλλον είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση τους :
Βραβείο Σκηνοθεσίας : Για το στήσιμο της καλύτερης σκηνής νεόπτωχων σε χώρα που έχει γίνει ποτέ.
Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου : Για την ερμηνεία του ως one man show χωρίς να υπολογίζει κανέναν, ούτε πολιτικούς, ούτε πολίτες που ψηφίζουν, ούτε θεσμούς, ούτε Σύνταγμα (βλέπε τελευταίες αποφάσεις του Αρείου Πάγου).
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου : Για τη συγγραφή των μνημονίων με τη βοήθεια των συνεργατών και μεντόρων του, που τον επέβαλαν στην σημαντική αυτή θέση μετά από τους άγευστους (αλλά δηλητηριώδεις) προκατόχους του.
Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ : Για την πιο καταιγιστική ποτέ φορολογική επιδρομή, οργανωμένη ώστε να κλιμακώνεται ανά έτος και κάθε νόμος να είναι με γεωμετρική πρόοδο απεχθέστερος από τον προηγούμενο ώστε μονταρισμένοι όλοι μαζί να παίρνουν τη μορφή φορολογικού δράκου, στη φορολογική ιστορία της ανθρωπότητας.
Βραβείο Καλύτερων Ηχητικών Εφέ : Για τις κραυγές απόγνωσης, τους κλαυθμούς και τους οδυρμούς, που γοοδώς τραντάζουν από άκρη σε άκρη την απελπισμένη χώρα.
Βραβείο Καλύτερων Οπτικών Εφέ : Για την ικανότητα του γίγαντα των Όσκαρ να πείσει εκατομμύρια Έλληνες ότι δεν υπερφορολογούνται και να παρουσιάζει τα χρήματά τους περισσότερα από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Βραβείο Καλύτερου Μακιγιάζ : Για την ικανότητά του να μετατρέψει ένα ολόκληρο κόμμα από αντιμνημονιακό σε ένθερμο υποστηρικτή και εφαρμοστή των μνημονίων.
Ασφαλώς υπάρχουν και πολλοί ακόμη διεκδικητές και ο λαός θα … φροντίσει να τους τιμήσει με την ψήφο του, όπου αυτός κρίνει απαραίτητο και αναγκαίο. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι υφυπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης. Συνυπογράφουν και εγκρίνουν όλα τα απεχθή μέτρα που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση μια ολόκληρη χώρα. Δεν ξεχνούμε βέβαια και τους πρωτεργάτες στην απαίσια ταινία τρόμου Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και όλα τα υπόλοιπα .. συνοδευτικά.
Ένα μουλάρι θα σου δουλέψει για δέκα χρόνια πρόθυμα και υπομονετικά, για να έχει το προνόμιο να σε κλωτσήσει μια φορά.
William Faulkner 1897-1962 Αμερικανός συγγραφέας με Νόμπελ το 1949.
Είναι πολλά τα μουλάρια που περιμένουν κύριε Υπουργέ.