Συνηθίζεται στις μέρες μας, όταν πλησιάζουν οι Απόκριες να λέμε ότι άνοιξε το τριώδιο. Επίσης είναι έκφραση που συνοδεύει μάλλον χλευαστικά κάποιον όταν είναι ντυμένος αλλοπρόσαλλα. «Άνοιξε το τριώδιο;» αναρωτιόμαστε τάχα.
Το τριώδιο στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένο νοηματικά τουλάχιστον με τα καρναβάλια και τους μεταμφιεσμένους, το οποίο είναι όχι μόνο λάθος αλλά, μεταφέρει και το εντελώς αντίθετο νόημα από αυτό που πραγματικά είναι στους ανθρώπους.
Αν και δεν είμαι ειδικός (θα ήταν καλύτερο κάποιος πατέρας της εκκλησίας μας να κάνει παρέμβαση και να αναλύσει το θέμα) θα κάνω μια προσπάθεια να περιγράψω τι πραγματικά είναι το τριώδιο.
Το όνομα του προέρχεται από το αριθμητικό «τρία» και την λέξη ωδή (από το ρήμα άδω = τραγουδώ). Η ωδή, εκκλησιαστικά πάντα, είναι ένα σύστημα έμμετρων στροφών που απαγγέλλονται μελωδικά. Οκτώ συνήθως ομάδες ομοίων στροφών αποτελούν τον λεγόμενο Κανόνα. Οι Κανόνες αποτελούν τμήμα της Ιεράς Ακολουθίας του Όρθρου. Την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου στον Όρθρο ψάλλονται κανόνες που αποτελούνται από τρεις ωδές και το περιεχόμενό τους μας εισάγει στο πνεύμα της μετάνοιας, της προσευχής και της νηστείας. Όταν λέμε λοιπόν πως άνοιξε το Τριώδιο, εννοούμε πως άνοιξε το βιβλίο αυτό που περιγράψαμε και ταυτόχρονα όλη η μεγάλη περίοδος του αγώνα και της περισυλλογής μέχρι το Πάσχα.
Τώρα όλα τα άλλα περί μεταμφιέσεως ξεφαντώματος και όλων των άλλων είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω αν είναι σωστά ή όχι.
1.603 το είδαν