Νέα απειλή για το Πάικο από τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη. Πεδίο κερδοσκοπίας έχει στηθεί με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος σε όλη την ύπαιθρο. Στο όνομα της «καθαρής» ενέργειας καταστρέφονται σπάνιοι βιότοποι, διανοίγονται δρόμοι σε δύσβατα φυσικά τοπία, αλλοιώνεται το ανάγλυφο των ορεινών ρεμάτων και το νερό διοχετεύεται μέσα σε σωλήνες, αντί να κυλάει στην κοίτη.
Έτσι, χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, έχουν σχεδιαστεί μέχρι στιγμής 18!!! υδροηλεκτρικά εργοστάσια στο πανέμορφο Πάικο και την ευρύτερη περιοχή.
Αυτά τα έργα θα γίνουν στα 3 πιο όμορφα ρέματα: Της Γρίβας-Καστανερής, της Κάρπης και στο Μεγάλο Ρέμα ή αλλιώς Κοτζά-Ντερέ. Από αυτά, τα 8 είναι με άδεια παραγωγής, τα 2 με άδεια εγκατάστασης, τα 2 με άδεια λειτουργίας και τα 6 βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης.
Ήδη λειτουργεί ένα υδροηλεκτρικό στο ρέμα της Κάρπης και ακόμη δύο είναι υπό κατασκευή, ένα στη Γρίβα και ένα πάνω από τη λίμνη Μεταλλείου. Αποτέλεσμα του λειτουργούντος υδροηλεκτρικού είναι η δραματική υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Η κοίτη του ρέματος τους καλοκαιρινούς μήνες έχει σχεδόν στερέψει, ενώ η φυσική πισίνα του ποταμού που βρίσκεται στο «χώρο αναψυχής», ξεμένει από νερό αρκετά απογεύματα.
Η Πολιτεία, η Περιφέρεια και οι Δήμοι προωθούν αυτές τις καταστροφικές, δήθεν αειφορικές επενδύσεις, πολλές φορές εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών. Το νερό, ένα δημόσιο αγαθό και τα ορεινά ρέματα βορά στις ορέξεις των λεγόμενων «επενδυτών». Αυτοί, οι «επενδυτές», είναι οι μοναδικοί ευεργετημένοι, που με παχυλές επιδοτήσεις και εγγυημένες υψηλές τιμές ρεύματος θα κερδοσκοπούν, ενώ αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώνουμε αυτό το ρεύμα όλο και ακριβότερα. Οι τελευταίοι βιότοποι κινδυνεύουν από την επέλαση της «πράσινης» ανάπτυξης.
Για ποιον εναλλακτικό τουρισμό συζητάμε, όταν επιτρέπουμε τη λεηλασία του τόπου για το κέρδος κάποιον ιδιωτών «επενδυτών»;
Μπροστά σε αυτή την ζοφερή προοπτική για το Πάικο, απαιτείται άμεση δράση για να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, όπως έγινε και πριν από μερικά χρόνια. Τότε, με την άμεση κινητοποίησή μας, σταματήσαμε τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αδειοδότηση μεταλλείων εξόρυξης χρυσού ανοιχτού τύπου στο Πάικο. Σήμερα, το Πάικο μας χρειάζεται και πάλι, αλλά εμείς το χρειαζόμαστε ακόμη πιο πολύ.
Όλοι μαζί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας, την Τρίτη 29.8.2017 και ώρα 7 μ.μ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΪΚΟΥ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΪΚΟΥ!ΟΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ν.ΚΙΛΚΙΣ – Δ.ΠΑΙΟΝΙΑΣ