Με την αριθμ. 232/2013 απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παιονίας, καθορίζονταν τα τέλη κοιμητηρίων. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, κάθε οικογένεια δημοτών καταβάλλει ετησίως ποσό 10,00 ευρώ ως τέλος κοιμητηρίων. Ταυτόχρονα μέσω των τελών καθαριότητας και φωτισμού, οι Δημότες και κάτοικοι του Δήμου καταβάλλουν αναλογικά ανά δίμηνο ποσά που αφορούν καθαριότητα και φωτισμό κοινόχρηστων χώρων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι των κοιμητηρίων. Κατά μέσο όρο ο κάθε Δημότης του Δήμου Παιονίας καταβάλλει 650,00 ευρώ συνολικά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ως ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα, τον φωτισμό και εν γένει συντήρηση και ευπρεπισμό των κοιμητηρίων. Έτσι, το ποσό των 700,00 ευρώ του τέλους χρήσης κοιμητηρίων του Δήμου που ίσχυε μέχρι πρότινος, συμψηφίζονταν με τα ετήσια τέλη που είχαν πληρωθεί από την οικογένεια του εκλιπόντος συνδημότη μας. Μ΄ αυτό τον τρόπο προέκυπτε το τελικό ποσό του τέλους που πληρώνονταν προς στον Δήμο.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2017, ο κ. Καπνόπουλος, εκ μέρους της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, πρότεινε μείωση του ποσού των 700,00 ευρώ τέλους χρήσης των κοιμητηρίων στα 350,00 ευρώ για Δημότες και μη Δημότες. Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το δημοτικό Συμβούλιο, ενδέχεται όμως να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των κοιμητηρίων του Δήμου μας.
Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε πως όλο και περισσότεροι μη Δημότες επιθυμούν να ενταφιαστούν στα κοιμητήριά μας. Ήδη αναφέρονται κοιμητήρια που δηλώνουν αδυναμία να ενταφιάσουν κεκοιμημένους, καθώς δεν έχουν άλλο χώρο. Η μείωση του συγκεκριμένου τέλους, θα οδηγήσει σε έξαρση του συγκεκριμένου φαινομένου, χωρίς να έχουν «εξασφαλιστεί» πρώτα οι Δημότες του Δήμου μας. Είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η μείωση, ειδικά για τους μη Δημότες, καθώς το ποσό των 350,00 ευρώ είναι πολύ μικρό για να αποτρέψει το συγκεκριμένο φαινόμενο και δεν επαρκεί για τη δημιουργία νέων υποδομών στα κοιμητήρια των Κοινοτήτων μας. Μάλιστα, αρκετοί από τους μεταφερόμενους κεκοιμημένους, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το Δήμο μας. Ποιος ωφελείται από τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας; Σίγουρα όχι ο Δήμος μας.
Κάποιες φορές παρατηρείται το φαινόμενο, να γίνεται η νεκρώσιμος ακολουθία των κεκοιμημένων μη Δημοτών σε Ναό κάποιας Κοινότητας του Δήμου μας, αλλά ο ενταφιασμός τους σε κοιμητήριο άλλης Κοινότητας του Δήμου. Γιατί επιτρέπεται κάτι τέτοιο;
Επίσης, στα κοιμητήρια των τεσσάρων Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, συνηθίζεται όπως και στα μικρότερα χωριά, δίπλα στον κεκοιμημένο, να κρατείται και μία θέση «ρεζερβέ» για την υπόλοιπη οικογένειά του, όταν και εφόσον αυτή χρειαστεί.. Νομίζουμε πως η διαδικασία αυτή είναι άτοπη σε κοιμητήρια κωμοπόλεων και θα έπρεπε να απαγορευτεί, καθώς οδηγεί πολύ γρήγορα στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέων υποδομών στα κοιμητήρια, με τα ανάλογα κόστη να επιβαρύνουν όλους εμάς.
Τέλος, θεωρούμε πως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η συντήρηση και ο ευπρεπισμός των κοιμητηρίων είναι θέμα πολιτισμού σε μία κοινωνία και δεν πρέπει να παραμελείται. Άλλωστε γι’ αυτό πληρώνουμε και μάλιστα ουκ ολίγα. Εικόνες κοιμητηρίων με ψηλά χόρτα, χωρίς τσιμεντένιους διαδρόμους μεταξύ των μνημάτων, γεμάτα κόπρανα σκύλων, χωρίς εισόδους που να μπορούν να κλειδώνουν για την ασφάλεια του χώρου, δεν αρμόζουν σε πολιτισμένες κοινωνίες.
2.238 το είδαν