ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22-9-2017
Οι Μουριές κατακτούν τις αγορές της Ευρώπης με τη ροζέ σουλτανίνα, την εκλεκτή ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού Crimson. Το τραγανό χωρίς κουκούτσι σταφύλι των Μουριών, που ωριμάζει αυτή την εποχή, θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν κάτοικοι και επισκέπτες στη Γιορτή Σταφυλιού, που διοργανώνει ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με το Σύλλογο Μουριωτών Κιλκίς το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Στη Γιορτή Σταφυλιού πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι Νύμφες της Δοϊράνης και Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Συμπράττουν σε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο όπου ο μύθος μπλέκεται στα δίχτυα της τοπικής παραγωγής και λαογραφικής κουλτούρας. Οι Νύμφες της Δοϊράνης θα ανταγωνιστούν με την αέρινη χάρη τους για την πιο γευστική ποικιλία κρασιού με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους ενώ η τελική κρίση θα γίνει από τον άρχοντα του χωριού. Η μουσικοχορευτική παράσταση αρχίζει στις 18:30 και θα επακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.
Συμμετέχουν ο Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς »Ο Άγιος Τρύφων» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλατιανού »Παναγία Σουμελά» , ο Σύλλογος Μουριωτών Κιλκίς, η Σχολή Μπαλέτου και Ρυθμικής »Ματίνα Κουρσάρη» ενώ την εκδήλωση »ντύνουν» μουσικά οι Θεόδωρος Σαχπεκίδης (λύρα) Ανδρέας Βαμβακίδης (νταούλι) Ντένης Ασλιχανίδης (κλαρίνο) Μπάμπης Τζεβελεκίδης (πλήκτρα).
Λίγα λόγια για την επιτραπέζια ποικιλία Crimson
Οι αμπελώνες του λεκανοπεδίου των Μουριών είναι φορτωμένοι από τη ροζέ σουλτανίνα, μια νέα δυναμική καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού που καλλιεργείται στην περιοχή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Τα αμμουδερά εδάφη, οι καλλιεργητικές φροντίδες, το συχνό πότισμα και η καλοκαιρινή ζέστη, προσδίδουν στην όψιμη ποικιλία Crimson, που έρχεται από την Καλλιφόρνια της Αμερικής, πρόσθετη αξία και δικαιωματικά την κατατάσσουν στη νέα αγροτική προίκα των Μουριών. Περίοδος ωρίμανσής της είναι ο Σεπτέμβριος. Περισσότεροι από τριάντα αγρότες στην Τοπική Κοινότητα Μουριών ασχολούνται συστηματικά με την καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού Crimson η οποία απλώνεται σε έκταση τριακοσίων στρεμμάτων. Η γευστική ποικιλία της ροζέ σουλτανίνας έχει βρει εξαγωγικούς δρόμους στη Βρετανία, στην Ολλανδία ενώ εσχάτως εισάγεται και στη Ρωσία.