Στους αιώνες ο μπακαλιάρος έγινε αιτία πολέμων για τον έλεγχο των ψαρότοπων και της αγοράς. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι, ενώ κάποτε οι ωκεανοί ήταν γεμάτοι μπακαλιάρους, σήμερα ο αριθμός των αλιευμάτων έχει μειωθεί τρομακτικά. Πώς όμως ένα ψάρι του νέου κόσμου έφτασε να θεωρείται το κατεξοχήν ελληνικό και να ταυτίζεται με την εθνική μας εορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου; Τα πράγματα είναι απλά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής η Εκκλησία επέτρεπε μόνο δύο φορές το ψάρι, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Στα νησιά και στα παράλια φυσικά έτρωγαν φρέσκο ψάρι, αλλά οπουδήποτε αλλού ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φτηνή και εύκολη λύση, η οποία πέρασε και στην παράδοση. Ιστορικά εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.
Συνταγή μπακαλιάρου με σκορδαλιά
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
3 φλιτζάνια τσ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι αλεύρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ:
6 σκελίδες σκόρδο
3 πατάτες βρασμένες
3/4 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι δυνατό ή λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβετε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον βάζετε για 10 – 12 ώρες στο νερό, να ξαλμυρίσει. Στο διάστημα αυτό αλλάζετε το νερό τουλάχιστον 5-6 φορές.
2. Τον ξεπλένετε κι αφού τον καθαρίσετε από τα «χοντρά» κόκαλα τον τηγανίζετε σε αρκετό ελαιόλαδο. Προηγουμένως τον βουτάτε σε κουρκούτι, το οποίο φτιάχνετε ως εξής: ανακατεύετε το αλεύρι με το νερό και το μπέικιν, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
3. Σερβίρετε το μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά, την οποία φτιάχνετε ως εξής: Καθαρίζετε και κοπανίζετε στο γουδί ή στο μπλέντερ το σκόρδο. Βάζετε στο μπλέντερ τις πατάτες και της λιώνετε. Προσθέτετε διαδοχικά και εναλλάξ τα σκόρδα, το λάδι και το ξίδι ή το λεμόνι. Δουλεύετε μέχρι να αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή.
Χρόνια πολλά για τη διπλή γιορτή. Η επανάσταση και ο αγώνας συνεχίζονται.
Συγχαρητήρια. Πάντα επίκαιροι και κατατοπιστικοί. Μπράβο, μπράβο, μπράβο.