25η Μαρτίου Δ ι π λ ή Γιορτή

171 χρόνια από τον πρώτο επίσημο εορτασμό

Η 25η Μαρτίου είναι η μια από τις δύο Εθνικές Εορτές μας. Η μέρα της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε και στο Δήμο Γουμένισσας ως μέρα τιμής και μνήμης, μέρα περηφάνιας αλλά και ευθύνης. Μετά την δοξολογία για την εθνική και θρησκευτική επέτειο και παρά το βροχερό καιρό και το κρύο, η πλατεία Μακεδονομάχων και η οδός Εθνικής Αντίστασης γέμισαν με κόσμο. Αφού έγινε η κατάθεση στεφάνων και αποτίθηκε φόρος τιμής στους αγωνιστές του 21, ακολούθησε παρέλαση από τάξεις όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της Γουμένισσας. Νέοι και νέες από τάξεις του Νηπιαγωγείου μέχρι και του Λυκείου με εθνικές στολές, παρέλασαν μπροστά από το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους άλλων τοπικών αρχών και φυσικά μπροστά από τους γονείς τους που παρακολουθούσαν με καμάρι. Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης μπάντα από τα χάλκινα της Γουμένισσας παιάνιζαν τα ανάλογα εμβατήρια. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με δεξίωση στο Δημαρχείο. Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση, που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην» της είπε ο Αρχάγγελος. Την ημέρα αυτή τιμούμε και τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Τους ήρωες αυτούς που έδωσαν την ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα. Από τις 29 Μαΐου του 1453, μετά την άλωση της Πόλης, και για τέσσερις αιώνες οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την τουρκική κατοχή. Πολλοί από τους Έλληνες της εποχής αυτή δεν άντεχαν τον τουρκικό ζυγό και είχαν καταφύγει στα βουνά. Αυτοί ήταν και οι πρωτεργάτες της επαναστάσεως.
Στις 25 Μαρτίου του 1821 στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Τότε άρχισε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην απελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου. Συνθήκη που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου του 1830 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Δύο χρόνια μετά, στις 14 Αυγούστου 1832, ορίστηκαν και τα σύνορα της Ελλάδας να φτάνουν μέχρι την νοητή γραμμή που έχει άκρα τον Παγασητικό και τον Αμβρακικό κόλπο. Τον Δεκέμβριο του έτους αυτού αποδέχτηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία αυτή την απόφαση και από τότε ξεκινά η πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980, στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός. Τελέστηκε δοξολογία στον ναό της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί και ανάμεσα τους ήταν και οι αγωνιστές της επανάστασης, οι οποίοι αποθεώθηκαν. Μετά τη δοξολογία, στήθηκε γλέντι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το βράδυ άναψαν φωτιές στην Ακρόπολη. Στον Λυκαβηττό στήθηκε ένας φλεγόμενος σταυρός, που έφερε την φράση «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ». Από τότε η 25η Μαρτίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν μέρα τιμής στους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Άποψη για τα “25η Μαρτίου Δ ι π λ ή Γιορτή”

  1. Kathrin

    Μαρία και Βασίλη, δεν παίζεστε. Έχετε φέρει όλα τα κανάλια στη Γουμένισσα. Μπράβο σας, πώς τα καταφέρνετε; Τέτοια διαφήμιση για το όμορφο χωριό μας δεν έχει ξαναγίνει. Εύχομαι να συνεχίσετε να φέρνετε και άλλους και όλα θα πάνε καλά και ανθηρά.
    Kathrin

  2. Kathrin

    Πολύ ωραία η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και πρέπει να γίνονται οι παρελάσεις και για να τιμούμε τις εθνικές επετείους με τους ήρωές τους και για να μην ξεχνούμε την ιστορία της πατρίδας μας.
    Αυτό που με στενοχώρησε όμως είναι ότι τα παιδιά που παρελαύνουν δεν έχουν τον ίδιο σωστό βηματισμό. Θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή και από τα ίδια τα παιδιά αλλά κυρίως από τους αρμόδιους καθηγητές.
    Χρόνια πολλά και του χρόνου καλύτερα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα