Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμο Παιονίας

Επιβάλλεται από τον πολιτικό μας πολιτισμό να ασκούμε πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Ιδιαίτερα για τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας που χρειάζονται περίσσεια υποστήριξη.
Μέσα σε αυτούς είναι τα παιδιά με ορατές και αόρατες αναπηρίες και ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία, αυτά και οι οικογένειες τους, έχουν ίσα δικαιώματα με το σύνολο του πληθυσμού. Εντούτοις όμως, επειδή είναι μία μικρή μειοψηφία, δεν καταφέρνουν να ακουστεί η φωνή τους με δύναμη.
Η δημιουργία και η ανάπτυξη υπηρεσιών παιδείας, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητη και πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμπαρίσταται και να μοιράζεται τους στόχους και τα όνειρα των οικογενειών αυτών, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη, την ποιοτικότερη ζωή και την πολύπλευρη στήριξη τους, στοχεύοντας στην εξάλειψη της ιδρυματοποίησης τους.
Μια από τις δομές παιδαγωγικού χαρακτήρα, που ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών με ιδιαίτερες προϋποθέσεις είναι τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ). Καθώς παρέχεται ένα δομημένο ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και προάγετε η γνωστική και ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.
Νομίζουμε ότι πλέον έφτασε η στιγμή για την ίδρυση και λειτουργία και στα όρια του ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ, ενός δημοτικού ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, το οποίο θα αποτελεί μια όαση για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και για τις οικογένειες τους, διότι οι υποστηρικτικές δομές τέτοιου χαρακτήρα είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες στον τόπο μας. Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες και καλούμε την Δημοτική Αρχή να το θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα και να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.
Να μπει ένα φρένο στην τεράστια ταλαιπωρία αυτών των παιδιών, οικογενειών του ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ, που διανύουν 100 με 150 χιλιόμετρα πάνε- έλα καθημερινά για να πάνε στο Κιλκίς όπου λειτουργεί το μοναδικό στην Περιφέρεια μας ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Τόσα είναι τα χιλιόμετρα όταν ξεκινάς από Γερακώνα- Ομαλό- Ειδομένη) και παράλληλα να επωφεληθούν και άλλα παιδιά που δεν ξεκινούν καθόλου λόγω της ταλαιπωρίας που επιφέρει η μεγάλη απόσταση.
Όσο αναφορά το οικονομικό σκέλος στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας, είναι πολλά τα εργαλεία και τα προγράμματα που στηρίζουν τέτοιες δομές, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), είτε μέσω δράσεων της Περιφέρειας. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι κάθε ωφελούμενο παιδί, έχει το θεσμοθετημένο και το VOUCHER από την πολιτεία, ως προσωπική παροχή για το καθένα.
Παρακαλούμε λοιπόν, όλους τους αρμόδιους, τοπικούς άρχοντες και εσάς προσωπικά κύριε Δήμαρχε να δείτε το συγκεκριμένο ζήτημα με την απαιτούμενη ευαισθησία και να αναλάβετε ο ίδιος την πρωτοβουλία που θα οδηγήσει, σε μία αυτονόητη δράση κοινωνικής πολιτικής, την ίδρυση δημοτικού ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στον ΔΗΜΟ ΠΑΙΟΝΙΑΣ, Αφήνοντας μία πολύτιμη παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές και παράλληλα να δείξετε το πλεόνασμα δημοκρατίας που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, απέναντι σε κοινωνικά μειοψηφούντες ανθρώπους, που η ζωή τους στέρησε το αγαθό της πλήρους σωματικής ή ψυχικής υγείας, προίκισε όμως αυτούς και τις οικογένειες τους με πλεόνασμα αξιοπρέπειας.
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 04/09/2024
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ & ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΖΟΥΡΗ
(Εκπρόσωποι γονέων δημοτών Δήμου Παιονίας των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα ειδικά σχολεία (Δημοτικό- Γυμνάσιο- Λύκειο) του Νομού μας)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο