«Ανάμνηση της 555ης επετείου Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως»
Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2008 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων» τέλεσε μνημόσυνο εις μνήμη της 29 Μαΐου του 1453. Η «Άλωσης της Πόλης» δεν είναι για τον Ελληνισμό όμως ημέρα νεκρή.
Ο Σύλλογος τίμησε τους πεσόντες κατά την πολιορκία και κατά την άλωση της Πόλης. Ακούστηκαν θρύλοι και θρήνοι από την Μικτή Χορωδία του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πέλλας. Συγκινήθηκαν και διδάχθηκαν, όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση μνήμης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πόλης μας, από τα λόγια που άκουσαν από την ομιλία του κ. Ίντου Χρήστου με θέμα «Η Άλωση της Πόλης στην Ιστορία και στο Θρύλο» γιατί αυτή είναι η αξία της ιστορικής μνήμης. Θα αποτελεί μάθημα εσαεί για τις νεότερες και τις επερχόμενες γενιές. Πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε την Άλωση για να αποτείουμε ένα διαρκή και μεγάλο φόρο τιμής στο Βυζαντινό Κράτος, τη Ρωμανία. Η 29η Μαΐου παραμένει για το Γένος μια ανοιχτή πληγή. Μια πληγή από την οποία όμως ακόμα βγαίνει Ζωή. Για κάποιους ξεχωριστούς Έλληνες, που η Φλόγα της Ιστορίας καίει ακόμη στην ψυχή τους, η 29η Μαΐου είναι κάτι παραπάνω από μία απλή, κοινότυπη ημερομηνία. Η 29η Μαΐου αποτελεί ένα ορόσημο, ένα Αιώνιο και διαχρονικό Σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα, που διεξήγαγε ο Βυζαντινός Ελληνισμός ενάντια στις ορδές της ασιατικής βαρβαρότητας. 555 χρόνια πέρασαν λοιπόν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, την αποφράδα εκείνη μέρα, κατά την οποία οι Τελευταίοι Υπερασπιστές της ετοιμοθάνατης πλέον Αυτοκρατορικής Πρωτεύουσας, έδωσαν και την τελευταία τους πνοή για να μείνει το Κάστρο του Ελληνισμού Άπαρτο. Και έμεινε… Στις ψυχές μας, στην καρδιά μας, η μέρα αυτή δεν αποτελεί μια ήττα, αλλά σηματοδοτεί την Ελπίδα. Και είναι η Ελπίδα αυτή που περιφρονεί τη φθορά τόσων αιώνων και μετατρέπει ένα απλό ιστορικό γεγονός σε έναν Ζωντανό Μύθο ενάντια στη συμβατική ιστορία. Μύθο του Αίματος, Μύθο του Αγώνα για τα Ύψιστα Ιδανικά.
Αρκετοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Ν. Κιλκίς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας και τίμησαν με την παρουσία τους το μνημόσυνο υπέρ της «Άλωσης της Πόλης» επίσης ο Μητροπολίτης Γουμένισσας κ.κ. Δημήτριος και πολιτικά πρόσωπα του Νομού μας, ο πρώην Υπουργός κ. Τσιτουρίδης, ο Νομάρχης Κιλκίς, ο κ. Τονικίδης πρόεδρος του επιμελητηρίου του Ν. Κιλκίς, η Δημοτική αρχή του Δήμου Γουμένισσας, ο Διοικητής της Αστυνομίας Γουμένισσας. Η εκδήλωση ήταν χορηγία του Επιμελητηρίου Κιλκίς. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογο δώρισε στους κ.κ. Ίντο, Παπαδόπουλο και Τονικίδη εικόνες του «Αγίου Τρύφωνα», τις απονομές έκαναν ο πατήρ Αγαθάγγελος και ο Αντιδήμαρχος κ. Τρέγκας