Το Βιομηχανικό «Μνημείο» της Γουμένισσας

Το Βιομηχανικό συγκρότημα «Χρυσαλλίς» της Γουμένισσας χαρακτηρίστηκε ως «μνημείων» το 1985. Εκδηλώνεται μέριμνα από την Ελληνική Πολιτεία για το μεταξουργείο «Χρυσαλλίς», έναν χρόνο μετά τους δύο μύλους της Νάουσας το 1985 και χαρακτηρίζετε βιομηχανικό μνημείο. Το μεταξουργείο, κτίστηκε μεταξύ 1928-30, με ανοδική πορεία έως το 1937 και οριστική παύση λειτουργίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» με ζώνη προστασίας 20 μ.
Ένα βιομηχανικό κατάλοιπο που επιθυμούμε να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενεές. Γιατί όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.

Φωτογραφία: Στο σηροτροφείο
Μετά από τα φύλλα μουριάς στρώνονται κλαδιά με σκληρό φύλλωμα (συνήθως βελανιδιά) για να τυλιχτούν οι μεταξοσκώληκες. Η δασκάλα κα Άννα Μπέλου, η κα Φωτεινή Καλδή με τη μητέρα της κ. Βασιλική Τραγιαννάκη «ταΐζουν» τους μεταξοσκώληκες.

[vimeo]http://vimeo.com/13572590[/vimeo]

Υπουργικές Αποφάσεις χαρακτηρισμού

[Επιλεγμένες πηγές: Κακάγια, Κ. - Σχοινά, Ε.- Τζάκου, Α.,
«Μεταξουργείο “Η Χρυσαλλίς” στη Γουμένισσα αποκατάσταση και επανάχρηση», Το αίθριον.
Επιστημονική Επετηρίδα Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ ΙΖ΄ (1999-2000)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Το Βιομηχανικό «Μνημείο» της Γουμένισσας”

  1. Ολυμπία Σιώτα

    Είμαι πολύ χαρούμενη που μπόρεσα να δω τον τόπο που εργάσθηκα και σαν μαθητευόμενη το 1964 έως το 1970. Αξέχαστες αναμνήσεις. Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας, αλλά και για την προβολή της κουλτούρα μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα