Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά του Αλτσχάιμερ από τη Γουμενισσιώτισσα Πετρούλα Πρώιτση

Ακόμα πέντε γονίδια που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν δύο ομάδες επιστημόνων- ανάμεσά τους και Έλληνες ερευνητές- που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες. Έτσι οι γενετικοί παράγοντες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, διπλασιάζονται. Η ελπιδοφόρα ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην εξακρίβωση των αιτιών της μέχρι τώρα αθεράπευτης νόσου και παράλληλα να επιτρέψει στους γιατρούς να κάνουν στο μέλλον πιο έγκαιρες διαγνώσεις για το ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν την πάθηση. Οι νέες γενετικές έρευνες -οι μεγαλύτερες του είδους μέχρι σήμερα- πραγματοποιήθηκαν από δύο ερευνητικές κοινοπραξίες, αποτελούμενες από συνολικά περίπου 300 επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν και συνέκριναν το γονιδίωμα 54.000 ατόμων (τόσο ασθενών, όσο και υγιών), εντοπίζοντας έτσι τις νέες γενετικές παραλλαγές (MS4A, ABCA7, CD33, EPHA1, CD2AP) που ευθύνονται για τη νόσο, και οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα ήδη γνωστά γονίδια (CLU, PICALM, CRI, BIN1, APOE). Οι δύο ερευνητικές ομάδες ξεκίνησαν ανεξάρτητα αλλά στην πορεία αντάλλαξαν τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, επιβεβαιώνοντας έτσι η μια τα στοιχεία της άλλης.

Μεταξύ των ερευνητών περιλαμβάνονται και οι ελληνικής καταγωγής:

  1. Μάγδα Τσολάκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Τμήμα Νευρολογίας),
  2. Παναγιώτης Δελούκας (Ινστιτούτο Κέμπριτζ Wellcome Trust Sanger)
  3. Άννα Καρυδά (πανεπιστήμιο Σαν Φρανσίσκο-Τμήμα Νευρολογίας)
  4. Πετρούλα Πρώιτση
    (King’s College Λονδίνου-Ινστιτούτο Ψυχιατρικής-Τμήμα Νευροεπιστημών)

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι, αν και οι νέες μελέτες βελτιώνουν την επιστημονική κατανόηση για τις γενετικές-κληρονομικές αιτίες της νόσου αλτσχάιμερ, στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν και άλλοι υπεύθυνοι γενετικοί παράγοντες.
Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα γονίδια ευθύνονται για το 60% έως 80% του κινδύνου εκδήλωσης της πάθησης. Οι μοριακοί βιολόγοι θα μελετήσουν τώρα ενδελεχώς το πώς τα νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν εμπλέκονται στη νόσο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

3 Άποψη για τα “Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά του Αλτσχάιμερ από τη Γουμενισσιώτισσα Πετρούλα Πρώιτση”

  1. Χαράλαμπος Τουλκερίδης

    Συγχαρητήρια στην Πετρούλα Πρώιτση και ιδιαίτερα στους γονείς της Μαρία και Τρύφωνα για την κόρη τους Της ευχόμαστε πάντοτε επιτυχίες στο επιστημονικό της έργο.
    Η οικογένεια Χαράλαμπου Τουλκερίδη

  2. ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΘΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Η ΧΑΡΑ & ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΤΟΥ, ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ & ΔΙΚΗ ΜΑΣ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ, Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΟΥ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΠΕΤΡΟΥΛΑ.
    ΤΙ ΛΕΣ ΜΠΑΜΠΗ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ;;;
    ΜΑΚΑΡΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ

  3. Χαράλαμπος Τουλκερίδης

    Αγαπητέ Δημήτρη, συμφωνώ απόλυτα με την πρότασή σου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα