Μια απ’ τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν ποτέ στο Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε χθες στην Πλατεία Ειρήνης απ’ το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Πάικο και Κρούσσια. Πάνω από δυο χιλιάδες Κιλκισιώτες έδωσαν το…βροντερό παρών τους διατρανώνοντας την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την σχεδιαζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στα Κρούσσια απ` την εταιρία ΑΚΤΩΡ. Η συγκέντρωση ξεχείλιζε από πάθος για υπεράσπιση του τόπου τους και του μέλλοντός τους, ενώ χαρακτηριστικό της ήταν επίσης η ενότητα, αφού συμμετείχαν πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά ως ασπρομάλληδες της τρίτης ηλικίας.
Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, καθώς και στη μεγάλη πορεία που ακολούθησε δια μέσου των οδών, 21ης Ιουνίου, Θεσσαλονίκης και 25ης Μαρτίου:
– Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές.
– Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες.
– Κιλκίς, Θράκη, Χαλκιδική, κοινός αγώνας για τη ζωή
– Ο τόπος μας δεν πρόκειται να γίνει αποικία, έξω απ’ το Κιλκίς τα χρυσωρυχεία
-Ο τόπος μας δεν είναι σκουπίδι κανενός, να φύγει τώρα η «Ελληνικός Χρυσός»
– Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό, κι όχι ένα τάφο φτιαγμένο από χρυσό
– Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για ζωή και ελευθερία
– Ουράνιο, κυάνιο και λάσπη τοξική, δεν είναι αυτό το μέλλον μας, δεν είναι αυτή ζωή.
Η συγκέντρωση άνοιξε με τον εκπρόσωπο του Μετώπου, Άγγελο Aραμπατζή, ο οποίος έκανε λόγο για έναν κοινό αγώνα χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, τονίζοντας ότι για τα σχεδιαζόμενα μεταλλεία δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία. Επεσήμανε επίσης ότι κατά των μεταλλείων τάχθηκαν ήδη 70 φορείς του νομού μας, ενώ υπέρ κανείς.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Κιλκίς κ.κ. Εμμανουήλ, λέγοντας αφήστε τους Έλληνες να αγαπούν τη χώρα τους όπως κάνουν όλοι οι λαοί και επαναβεβαίωσε την απόφαση της τοπικής Εκκλησίας να σταθεί στο πλευρό των Κιλκισιωτών και ν’ αγωνιστεί εναντίον των μεταλλείων, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.
Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή, Γ. Γεωργαντά, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ενότητα των Κιλκισιωτών αποτελεί εγγύηση για να μην γίνει η σχεδιαζόμενη επένδυση, ενώ η κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι τρεις βουλευτές του νομού δείχνει τον βαθμό ενότητας της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, έκανε λόγο για νομική φόρμουλα που υφίσταται και θα βοηθήσει τον αγώνα κατά των μεταλλείων στο Κιλκίς.
Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια και η βουλευτής, Ειρήνη Αγαθοπούλου, τονίζοντας ότι «το μόνο όπλο μας είναι η ενότητα» και ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις για την πολιτική τους επί των εξορύξεων. «Ξεκινήσαμε τη μάχη αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι την εξωθεί σε γενικευμένο πόλεμο», είπε.
Η έκπληξη της βραδιάς, όσον αφορά τους ομιλητές, άκουγε στο όνομα Φιλίπ Ζουρώ, ένας Γάλλος οικονομολόγος που με άψογα ελληνικά μετέφερε τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα μελετών από εξορύξεις χρυσού ανά τον κόσμο και κυρίως απ’ τον Καναδά. «Αν γίνουν τα μεταλλεία στον τόπο σας, τότε ετοιμαστείτε είτε για μετακόμιση αλλού, είτε για απώλειες ζωών», ήταν η δραματική κατάληξη της ομιλίας του.
Θερμά χειροκροτήθηκε κι ο χαιρετισμός ενός απλού κτηνοτρόφου απ’ τη Βάθη, του Παντελή Κοτσιάδη, που τόνισε ότι «οι πρόγονοί μας διώχτηκαν απ` τους Τούρκους το ’22, αλλά τώρα θέλουν να μας διώξουν απ’ τον τόπο μας Έλληνες».
Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, Κιλκίς και Παιονίας δήλωσαν πως θέλουν το σακίδιο τους όταν πάνε στο βουνό να έχει νερό Παΐκου και όχι Λουτρακίου. Ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΜΑΘ κ. Απόστολος Γιαπουντζής συνοδευόταν από τον κ. Ηλία Μιχαλόπουλο, τον κ. Πιλάτο Κωνσταντίνο και Μέλη των Δ.Σ των Κυνηγετικών Συλλόγων της Π.Ε. Κιλκίς.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί, απ’ τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα της Μεγ. Παναγιάς, Λάζαρο Τόσκα, την εκπρόσωπο του Συντονιστικού Σταγίρων – Ακάνθου, Ειρήνη Μάρκου και το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, Σταύρου Γιαβασίδη, ενώ η συγκέντρωση έκλεισε με τον αντιδήμαρχο Κρουσσίων, Μιχάλη Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες παλινωδίες του ελληνικού κράτους, όπως τις βίωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευση πως δεν θα γίνουν μεταλλεία αν δεν τα δεχθεί η τοπική κοινωνία, αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα. Ανανέωσαν δε το ραντεβού τους στις 8 Σεπτεμβρίου στην Έκθεση Θεσσαλονίκης.
30.000 ευρώ για τουαλέτα ο Πρύτανης του Αριστοτελείου ο Μυλόπουλος, στέλεχος του Σύριζα. Ευτυχώς δεν μας κυβερνούν οι μπαταξήδες…