Οι Γουμενισσιώτες απογοητευμένοι από τον «Καλλικράτη» κοινητοποιούνται

Μετά από τη συνέλευση που έγινε στο πρώην Δημαρχείο Γουμένισσας, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 με πρόσκληση του Προέδρου κ. Ιωάννη Αλίρη της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας, στα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων, πρώην δημάρχους Γουμένισσας, εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων και άλλους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας αποφασίστηκε ομόφωνα, η σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την επίλυση δύο σοβαρών θεμάτων που έχουν προκύψει στη Δημοτική Κοινότητα Γουμένισσας. Η συντονιστική επιτροπή που εξελέγη ομόφωνα, αποτελείται από τους κ. Στυλιανό Παπαπαναγιώτου πρώην Δήμαρχο Γουμένισσας, Ιωάννη Αλίρη Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας, Χρήστο Σαμαρά Διευθυντή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας, Άννα Ζώρα Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας και Απόστολο Τσερκετζίδη Διοικητικό Υπάλληλο του Νοσοκομείου Γουμένισσας. Το πρώτο θέμα που έχουν να λύσουν είναι η μη συγχώνευσή του Ειρηνοδικείου Γουμένισσας με αυτό του Ειρηνοδικείου Πολυκάστρου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων 301 Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια της χώρας. Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβλημένη, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, εκδίδοντας ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας όσον αφορά το Ειρηνοδικείο Γουμένισσας κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, δεν είναι ανενεργό σε αντίθεση με τα αλλά Ειρηνοδικεία που έχουν κριθεί για συγχώνευση, και επίλυση του θέματος στέγασης της υπηρεσίας σε Δημοτικό κτίριο άμεσα.
Επίσης ένα δεύτερο θέμα που θα διεκδικήσουν μιας και στις αρχές του 2013 αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τη διόρθωση των δυσλειτουργιών του Καλλικράτη, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Ιουνίου (2014). Σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν τεθεί αιτήματα αλλαγών στον αριθμό των δήμων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου «θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις εκεί που πρέπει και είναι αναγκαίο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Καλλικράτης θα αλλάξει εκ βάθρων γιατί περιλαμβάνει σωστές διατάξεις οι οποίες και θα παραμείνουν».
Η τοπική κοινωνία αντιδράει απέναντι στην επιχειρούμενη αποδόμησή της Γουμένισσας και τον οικονομικό μαρασμό, απέναντι σε αυτούς που προσπάθησαν να καταστρατηγήσουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο τους επιβάλλοντας ¨αναπτυξιακά¨ μοντέλα που στηρίζονται στην μνημονιακή πολιτική. Τονίσανε από την πρώτη στιγμή «πως ενώ έχουνε ένα πλήρες τοπικό οικονομικό σύστημα με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αυτό βάλλεται στην καρδιά του με στόχο την κατάρρευση του».
Οι πολίτες της Γουμένισσας δεν θα επιτρέψουν σε αυτήν την πολιτική να βάλει την σφραγίδα της στα ερείπια μιας ζωντανής οικονομικά περιοχής που βρέθηκε στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων και της μεταφοράς στρατηγικής σημασίας υπηρεσιών της περιοχής τους που συμβάλουν στην οικονομική της ανάπτυξη. Κάθε προσπάθεια για τον αφανισμό της περιοχής θα τους βρίσκει αντιμέτωπους, όπως και όλη την κοινωνία που έχει πληρώσει ακριβά το κόστος αυτής της «ανάπτυξης».

Σχετικές δημοσιεύσεις