Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά. Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους. Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα. Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Πάρε το ποδήλατό σου και έλα! Έλα να δούμε τη Γουμένισσα με ποδήλατο!
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Συνελήφθησαν 2 άτομα για λαθρεμπόριο τσιγάρων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2021 Συνελήφθησαν στις 12 Μαρτίου 2021 το πρωί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,... -
Κιλκίς: Έσκαβαν παράνομα τρύπα και συνελήφθησαν
Συνελήφθησαν χθες το βράδυ σε περιοχή του Κιλκίς, από περιπολούντες αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης -
Ενημέρωση σχετικά με καιρικά φαινόμενα
Αναλυτική ενημέρωση, στη Π.Ε.Κιλκίς σχετικά με διακοπές-απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών
2 Άποψη για τα “Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο”
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα
Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χρησιμιοιούμε τα αυτοκίνητα σε κάθε μας κίνηση. Το περπάτημα κάνει καλό!Οι τοπικοί άρχοντες έχουν καθήκον να φροντίσουν στις έδρες και στους οικισμούς τους το πρόβλημα των αυτοκινήτων (χώροι στάθμευσης, ελεύθεροι δρόμοι, άνετα πεζοδρόμια, πλατείες προσβάσιμες σε όλους, καλή σήμανση, ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια περιπάτου….κλπ). Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ημέρες χωρίς αυτοκίνητα. Δεν έχει κανένα νόημα να βγούμε με τα ποδήλατα και να κυκλοφορούμε μια μέρα το χρόνο σε ακατάλληλους δρόμους και σοκάκια μαζί με νεοέλληνες καβαλάρηδες ΙΧ που νομίζουν ότι έίναι μοναδικοί στο είδος και στη «μαγκιά». Η σωστή και μη ρυπογόνος χρήση του ποδηλάτου, όπως και η σωστή χρήση του ΙΧ είναι θέμα κυκλοφοριακής αγωγής, συνετών, πειθερχημένων πολιτών.Έχουμε δρόμο πολύ στον τόπο μας για να φθάσουμε εκεί.Ειδικά για τη Γουμένισσα μάλλον θα μπορούσε να επιβραβεθεί για την άναρχη κυκλοφοριακή της κατάσταση, όπου δεν υπάρχει ο στοιχειώδης σεβασμός σε μη εποχούμενους. Είναι δείγμα της νοοτροπίας και του πολιτισμού μας. Δεν έχουν καμιά αξία τα πανηγύρια και τα δήθεν πολιτιστικά, όταν λείπει ο σεβασμός στον άνθρωπο (βαρειά η κουβέντα), στη φύση, στον τόπο. Υπάρχει δουλειά πολλή και για πολλούς, ιδιαίτερα για έκείνους που φιλοδοξούν να ηγούνται των τοπικών πραγμάτων και γενικά των κοινών.
Ειδικά στη Γουμένισσα πρέπει όλες οι μέρες του χρόνου να είναι χωρίς τη χρήση του αυτοκινήτου, διότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις για να διανύσει κάποιος. Αλλά τι περιμένουμε, εδών πηγαίνουν από τη μικρή πλατεία στη μεγάλη με το αυτοκίνητο. Αν δεν ντρέπονται γι αυτό, τότε τι να πείς;Είμαστε άξιοι της τύχης μας.