Την 28η Ιανουαρίου 2010 συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εκδημία εις Κύριον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.
Εκείνο το κρύο πρωινό του Ιανουαρίου ο ήχος μια θλιμμένης καμπάνας γέμισε τον αέρα. Μαζί με τον γιό μου ξεκινήσαμε για το σχολείο του. Στις πολλές καλημέρες της νέας ημέρας κάποιος μου είπε το δυσάρεστο νέο. Πέθανε ο Χριστόδουλος! Γύρισα σπίτι με το κεφάλι σκυμμένο, σέρνοντας τα πόδια μου στο ανέβασμα της σκάλας. Μπήκα μέσα αθόρυβα και στάθηκα στο παράθυρο με το βλέμμα μου να κοιτάει στο κενό. Ο καιρός μουντός, συννεφιασμένος, να βρέξει να μη βρέξει και ο ήχος της θλιμμένης καμπάνας να σπάει τη σιωπή. Δεν ήθελα να μιλήσω σε κανέναν ή καλύτερα δεν είχα το κουράγιο να μιλήσω σε κανέναν, απλά κοίταζα στον ουρανό.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πολλά χαρίσματα και όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί του, η εμπειρία αυτή θα τους συνοδεύει για πάντα. Η φωνή του τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της κοινωνίας μας, έδειξε νέους δρόμους και ποδοπάτησε ταμπού που για χρόνια μας καθήλωναν. Η δημοτικότητα του έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και ο λόγος του ακούγονταν καθημερινά από όλα τα δελτία ειδήσεων. Έγραψε δεκάδες βιβλία και βρίσκονταν αδιαλείπτως μέσα στην κοινωνία και στα προβλήματα της. Το φιλανθρωπικό του έργο υπήρξε τεράστιο. Πάντα διάλεγε τον δύσκολο δρόμο και πάντοτε αναζητούσε την επικοινωνία με τους ανθρώπους, ήταν δεν ήταν άρρωστος είχε δεν είχε χρόνο στη διάθεσή του. Οι φράσεις «Κι εγώ σας πάω» και «ελάτε στην εκκλησία όπως είστε» που απεύθυνε στους νέους, άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές της καρδιάς τους και τον έκαναν ακόμα πιο αγαπητό. Όλα τα πράγματα στην ζωή μας όμως έχουν δύο όψεις. Έτσι η έντονη δραστηριότητα του, άλλα κυρίως η τεράστια αποδοχή τού Αρχιεπισκόπου από τον απλό κόσμο ενόχλησαν το σάπιο σύστημα το οποίο άρχισε να αντιδρά. Δεκάδες παρατάχτηκαν απέναντί του προσπαθώντας να αποδομήσουν την προσωπικότητά του. Τον συκοφάντησαν, τον έβρισαν, τον λοιδόρησαν. Μάταια όμως. Όσο περισσότερο τον έβριζαν τόσο περισσότερο ρίζωνε ο λόγος του στις καρδιές μας.
Ο θάνατος δυστυχώς σταμάτησε την πορεία του και η Ελλάδα μας έγινε φτωχότερη. Το εκπληκτικό είναι πως με τον θάνατό του, παρέσυρε στην αφάνεια και όλους εκείνους που τον έβριζαν καθημερινά από τον άμβωνα ή από την τηλεόραση.
Σήμερα το κενό που έχει αφήσει η τεράστια προσωπικότητα του μακαριστού Χριστοδούλου δεν έχει καλυφτεί στο ελάχιστο. Καλές οι ψαλμωδίες και τα τερερέμ στην εκκλησία αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα πολύ πιο δύσκολα, πολύ πιο ουσιαστικά. Η δήλωση πως ο παππάς δεν είναι πολιτικός με βρίσκει αντίθετο. Η εκκλησία βρίσκεται μέσα την κοινωνία γιατί εκκλησία είναι η ίδια η κοινωνία και κάτω από αυτή τη λογική πρέπει να δρα σε κάθε της βήμα. Ο Χριστός μας δεν κάθισε σε κάποιο μοναστήρι, αλλά βγήκε στην κοινωνία και σε αυτούς που πραγματικά τον είχαν ανάγκη. Δίδαξε, φώναξε όταν έπρεπε, βοήθησε, θαυματούργησε και παρηγόρησε τους ανθρώπους δείχνοντας τους το δρόμο προς τη σωτηρία. Τόσο απλά.
tha klapso !!!!min perigrafis allo!!!RE XEKOLATE RE EEEEEEEEE!!!!
O KOSMOS PAEI BROSTAAA!!!!!!!
Ναι αγαπητέ jimm, και βέβαια πάει μπροστά ο κόσμος. ΄Ομως δεν ξεχνά ποτέ τις ισχυρές προσωπικότητες, σαν τον μακαριστό Χριστόδουλο. Γιατί αυτές οι προσωπικότητες είναι η ιστορία μας και μας δίνουν παραδείγματα για τη ζωή. Και όπως όλοι ξέρουμε, λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Ας αφήσουμε και κάτι όρθιο και κάποια πράγματα όπως τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες ταλαιπωρημένες αλλά σοφές γενιές.Οι αξίες της ζωής είναι διαχρονικές και δεν αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων.
Ο Χριστόδουλος εκπροσωπεί ένα άθλιο εκκλησιαστικό σύστημα!ένα σύστημα που καλλιεργεί πρός τους ανθρώπους την εικόνα ενός θεού τιμωρού, offshore εταιρείες, παπάδες τραβεστί, βατοπέδια, εκκλησίες γεμάτες τάματα και ευρώ, ενώ έξω ο πιστός κόσμος πεινάει.δεν προσβάλλουμε τα πιστεύω κανενός με το να εκφραζόμαστε αρνητικά για έναν άνθρωπο που αυτό άφησε σαν ιστορία!Θρησκεία δε σημαίνει πιστεύω τυφλά. Για να μην θυμηθούμε οτι ο Χριστόδουλος την εποχή της δικτατορίας, ήταν στο Άγιο όρος και δεν ήξερε, είχε πεί σε συνεντευξή του, για την καταπίεση του ελληνικού λαού. «όξω λωποδύτες, υποκριτές και φαρισαίοι» οο θεος ας τον κρινει!!!!!!
Προς τον jim
Νομίζω ότι οι εκφράσεις σου για άνθρωπο που έχει πεθάνει είναι τελείως ανεπίτρεπτες και δείχνουν άτομο ανάγωγο, ανάλγητο και χωρίς ευγένεια ψυχής και αισθημάτων. Μπορεί κάποια πράγματα στην εκκλησία να μας ενοχλούν, αλλά αυτή μας κράτησε στα 400 και πλέον χρόνια της τουρκοκρατίας. Και σε κάθε περίπτωση δεν υβρίζουμε ποτέ τους αποθανόντες, όποιοι και αν είναι αυτοί. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ, γιατί φαίνεται ότι έχεις και κάποια ηλικία.
Μας δουλευτε?????Ποιος χριστοδουλος???Τοσο μεγαλη μορφη ηταν δηλαδη τι εκανε??Ηταν ενα γραναζι σε μια σαπια εκκλησια που πλιν εξερεσεων σκορπιζει το φοβο και ειναι η πλεον μεγαλυτερη και σκληροτερη επιχειρηση που εκμεταλευετε τους πιστους συνταξιουχους ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΙ ΑΜΑ ΕΙΣΤΕ ΣΩΣΤΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΤΑΜΕΙΨΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΠΗΓΑΙΝΕΤ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚ. κανείς δεν πιστεύει ότι πρέπει να πηγαίνεις οπωσδήποτε στην εκκλησία για να σε ανταμείψει ο Θεός.Ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος και συγχωρεί τους πάντες. Ακόμη και σένα που γράφεις τόσο άσχημα λόγια.
Επί τη ευκαιρία, διάβασε λίγο για να μάθεις και ορθογραφία και μετά να κρίνεις τον κάθε Χριστόδουλο.
Θα ηταν πιο σωστο να γραφατε κατι για τη δολοφονια του Αλεξη Γ. τετοιες μερες παρα για τον αρχιεπισκοπο αμα ηταν τοσο καλος οσο γραφετε και αυτος αυτο θα το ηθελε (αν το προβλημα σας ηταν μονο η ορθογραφια μου θα ημουν χαρουμενος για εσας)
Τον άτυχο ΑΛΕΞΗ πιστεύω ότι είναι πιο σωστό να τον τιμήσουμε με τη σιωπή μας και ανάβοντας ένα κεράκι στη μνήμη του. Διότι όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια που γίνονται μάλλον τον προσβάλλουν παρά τον τιμούν.
πολυ σωστα μιλαει η κυρια kathrin ολοι σας πρεπει να ντρεπεστε ετσι που μιλατε για εναν πεθαμενο και αγαπημενο ατομο οπως το ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ…ΝΤΡΟΠΗ και στους δυο σας…