Πυρ κατά ριπάς…………..από τα ορύγματα της Γουμένισσας.
Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.
«-Παρακαλώ;
-Εμπρός; Νοσοκομείο Γουμένισσας εκεί;
-Ε, ναι, Νοσοκομείο Γουμένισσας.
Δηλαδή Νοσοκομείο Κιλκίς, Φορέας Γουμένισσας.Ναι, ναι στη Γουμένισσα όχι στο Κιλκίς.
Όχι κύριε, είμαστε στη Γουμένισσα, αλλά ανήκουμε διοικητικά στο Κιλκίς. Οι γιατροί είπατε; Και στο Κιλκίς και στη Γουμένισσα.
Ε, συνήθως στο Κιλκίς. Ορίστε; Γιατί λεγόμαστε τότε φορέας Γουμένισσας;
Ξέρω γω κύριε με μπερδέψατε και μένα. Κιλκίς είμαι ή Γουμένισσα; Μη γελάτε κύριε δεν σας κοροϊδεύω, δυστυχώς εδώ έχουμε απομείνει μόνο οι υπάλληλοι. Θέλετε να σας ετοιμάσουμε ένα ωραίο γεύμα; να σας βάψουμε το σπίτι; να σας φτιάξουμε τον κήπο; να συντάξουμε για σας κάποιο έγγραφο; να σας φυλάξουμε την είσοδο του σπιτιού σας;
να σας αλλάξουμε λάμπες;
Όχι τα φώτα, λάμπες είπα να αλλάξουμε. Α! ναι, σας έχουν αλλάξει τα φώτα με αυτές τις αλλαγές. Καταλαβαίνω, και μας το ίδιο.»
Το Νοέμβριο του 2013 συνέταξα το άρθρο για το νοσοκομείο Γουμένισσας, το οποίο απηύθυνα στον διοικητή και στον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Κιλκίς. Αν και έθετα σημαντικά θέματα και τα επιχειρήματα ήταν ατράνταχτα … νεκρική σιγή επικράτησε από την άλλη όχθη του Ρουβικώνα. Δυστυχώς είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω ότι καμία λύση δεν επήλθε για κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αναγκάστηκα να δημοσιοποιήσω. Φαίνεται πως δεν ίδρωσε κανενός το αυτί.
Παχύδερμο: Στις δημώδεις ελληνικές εκφράσεις ο χαρακτηρισμός «παχύδερμο» έχει σκωπτικό χαρακτήρα και προσδιορίζει άτομο που εμφανίζει παντελή έλλειψη ευαισθησίας και ευγένειας σε διάφορους τομείς των καθημερινών του κοινωνικών σχέσεων και συμπεριφορών.
Δεν γνωρίζω να υπάρχει αντίστοιχος όρος για φορείς που εμφανίζουν παρόμοια συμπεριφορά.
Είναι γεγονός ότι εκτός του συμπτώματος της κώφωσης των αρμόδιων φορέων, οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση για υλοποίηση των στόχων τους, όταν αυτοί αφορούν τομείς της ζωής που επηρεάζουν γενικότερα την κοινωνία, αλλά και ειδικότερα τον καθένα από εμάς. Όπως οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση, ο Ερυθρός Σταυρός στην φροντίδα των αναξιοπαθούντων και αδύναμων κοινωνικών ομάδων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι ως φορείς διάδοσης πολιτισμού και παραδόσεων, τα αθλητικά σωματεία ως εμπνευστές της υγείας των νέων, η Εκκλησία φυσικά με τον πολύπλευρο και πολυδιάστατο ρόλο της.
Καταλήγοντας, ανοίγω έναν φάκελο με στόχο την αγορά του απαραίτητου μηχανήματος (υπερηχογράφος), το κόστος του οποίου αγγίζει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ. Καλώ όλους τους πολίτες του Δήμου Παιονίας να συμμετάσχουν σε αυτόν τον ιδιότυπο έρανο. Η προσωπική μου συμμετοχή είναι είκοσι ευρώ. Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με τον γράφοντα στα παρακάτω τηλέφωνα : 2343041350 (07.00-14.00) και 6973822279 ή να προσκομίσει αυτοπροσώπως το ποσό που επιθυμεί. Τα ονόματα όσων προσφέρουν χρήματα θα ανακοινώνονται κάθε βδομάδα στο διαδίκτυο σε τοπικούς ιστότοπους (αν το επιθυμούν, αλλιώς θα αναγράφεται η λέξη ανώνυμος).
Πολλοί μαζί μπορούν να καταφέρουν πολλά. Εμπρός λοιπόν να αποδείξουμε ότι δεν τους έχουμε ανάγκη. Απευθύνω το κάλεσμα σε όλους, αλλά κυρίως σε εκείνους που πραγματικά έχουν δυνατότητα να προσφέρουν με άνεση. Δεν είναι φιλανθρωπία, ούτε οίκτος. Πρόκειται για άμεση κοινωνική δράση με στόχο την βελτίωση ενός τομέα της ζωής που πραγματικά πονάει. Της υγείας. Ας γίνουμε επομένως χορηγοί του ίδιου μας του εαυτού.«Όλη οι ανθρωπότητα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτούς που δεν μπορούν να κινηθούν, σε αυτούς που μπορούν να κινηθούν και σε αυτούς που κινούνται.»
Βενιαμίν Φραγκλίνος 1706-1790, Αμερικανός πολιτικός και συγγραφέας.
Υ.Γ. Τι ακριβώς συμβαίνει με τις εφημερίες στο νοσοκομείο Γουμένισσας;