Το ξεχασμένο θησαυροφυλάκιο της πτωχευμένης Ελλάδας

4356Πυρ κατά ριπάς…………..από τα ορύγματα της Γουμένισσας
Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος
Ένας πραγματικός θησαυρός περιμένει την ελληνική πολιτεία, αν πραγματοποιήσει τον εξής … άθλο: επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Μόλις φέτος, το 2014, ο Υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (08.00 – 20.00) μόνο 33 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα. Αλήθεια αφού το κράτος δεν μπορεί να τα λειτουργήσει γιατί δεν τα «παραχωρεί» σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης με αυστηρές προδιαγραφές και προϋποθέσεις;
Τα οφέλη πολλαπλά : χιλιάδες θέσεις εργασίας, τεράστια έσοδα, απίστευτη προβολή της χώρας, ικανοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, αναβάθμιση υπηρεσιών και φορέων, ένταξη αρχαιολογικών χώρων σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ, πρωτόγνωρη και πρωτότυπη καινοτομική δράση και ότι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας.
Με τα επιπλέον έσοδα από την παράταση του ωραρίου σε κάθε αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο θα μπορούσαν να συνεχίζονται οι πολύπαθες ανασκαφές, να χτίζονται καινούρια μουσεία ή έστω κάποιοι ασφαλείς χώροι που να στεγάζουν σε τοπικό επίπεδο τα ευρήματα και να μην μεταφέρονται αυτά σε κάποιο μεγαλύτερο μουσείο, να δοθεί επιτέλους η ευκαιρία να ξεμυτίσουν στο φως τα εκατομμύρια εκθέματα από τα κατασκότεινα, θλιβερά υπόγεια όπου τα έχουν καταχωνιάσει, να αξιοποιεί ο κάθε τοπικός δήμος τα αρχαιολογικά αξιοθέατα με άψογο καθαρισμό, πληροφοριακές στάσεις, ενημερωτικές ξεναγήσεις, φωτογραφικές και κειμηλιακές ενασχολήσεις. Να προσλάβει υπαλλήλους, οι οποίοι με το χαμόγελο (λείπει από τους δημοσίους υπαλλήλους σε ποσοστό 99 %, αλλά και από ιδιώτες) θα εξυπηρετούν τα «κινητά χρυσωρυχεία», τους ευμενείς επισκέπτες, αλλοδαπούς αλλά και ντόπιους. Θα εξασφαλίζουν επιτέλους την ασφάλεια των χώρων αυτών. Σήμερα όποιος θέλει μπορεί να εισέλθει και να πάρει οτιδήποτε σπίτι του.
Και μετά ζητούμε την επιστροφή των μαρμάρων, ενώ έχουμε πλημμυρίσει με την αδιαφορία μας την αγορά των αρχαιοκαπήλων με την πεμπτουσία της ύπαρξης της φυλής μας!
Ασφαλώς όλα υπό την επιτήρηση και την αίρεση αρχαιολογικού λειτουργού, με την εποπτεία του οποίου θα δομηθεί και θα οργανωθεί το όλο εγχείρημα. Η πρόσφατη ανακάλυψη του τεράστιας σημασίας μακεδονικού τάφου στην Αμφίπολη, εκτός από ηχηρότατο χαστούκι στους σφετεριστές Σλάβους, αποτελεί και έναν οδηγό για την νέα αρχαιολογική καινοτομία : εκατοντάδες ξένοι και Έλληνες επισκέπτες πηγαίνουν να δουν από απόσταση τους … όγκους χώματος και μια υποψία Σφιγγών!
Σε πιο τοπικό επίπεδο, πόσοι από εμάς έχουν επισκεφθεί τους πολύ αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους του Ευρωπού, του Νέου Γυναικόκαστρου, του Παλατιανού; Ποιο σχέδιο οργανώθηκε από τους αυτοδιοικητικούς φορείς (εκτός από την έκδοση φυλλαδίων) ώστε να προσελκύσουν στην περιοχή μας επισκέπτες ιστορικών χώρων μνήμης; Τι καινοτόμες λύσεις αναλογίστηκαν για να εκτοξεύσουν την επισκεψιμότητα στο νομό μας; Ποια η διασύνδεση ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας με οδικό οδηγό; Πόση διαφήμιση σε μέσα δικτύωσης, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τοπικές και πανελλαδικές εφημερίδες, ντόπια και ξένα ενημερωτικά δίκτυα επιχειρήθηκε;
Ο ταφικός τύμβος της Αμφίπολης μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε, να οργανωθούμε, να αξιοποιήσουμε. Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε τα μυριάδες «ανοικτά» χρυσωρυχεία της πατρίδας μας. Χωρίς κυάνια, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σεβασμό και κυρίως με το βλέμμα στις νέες γενιές που αναζητούν αγωνιωδώς όραμα. Η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης και σανίδα σωτηρίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις