Παρελάσεις 2 (Αφήστε μας να παρελάσουμε επιτέλους !)

1010Πυρ κατά ριπάς…………..από τα ορύγματα της Γουμένισσας.
Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος.
Οι παρελάσεις δεν είναι ανακάλυψη της σύγχρονης Ελλάδας, δεν είναι ούτε καν της Ελλάδας. Γνωρίζουμε από την ιστορία για κάθε είδους παρελάσεις. Από τα Παναθήναια και τους Παιάνες στην Αρχαία Ελλάδα, τα εμβατήρια του Τυρταίου στη Σπάρτη, τους Θριάμβους στο Βυζάντιο και οποιαδήποτε άλλη περίσταση όπου «έλαυναν», δηλαδή έτρεχαν πλησίον κάποιου, διάβαιναν πλησίον ή μπροστά από κάποιον, έτρεχαν δίπλα στους ήρωες για να τους τιμήσουν. Ακόμη και η έλευση των Ολυμπιονικών με το «Γκρεμίστε τα τείχη», μεταμορφωνόταν από μια μεγαλειώδη τελετουργική πράξη υποδοχής, σε κανονική παρέλαση των τιμώμενων προσώπων από το κοινό που επευφημούσε τη δόξα του νικητή, η οποία και μεταφερόταν και στη γενέτειρά του.
Αλλά και γενικά σε όποιου κράτους τα δεδομένα κι αν ανατρέξει κανείς, θα διαπιστώσει τη διάθεση των ανθρώπων να πανηγυρίζουν και να επαίρονται για τα κατορθώματα της φυλής και του Έθνους τους με καταφανή, εορταστικό και επιδεικτικό τρόπο. Ποιος λησμονεί τις αξέχαστες παρελάσεις των στρατευμάτων στην κόκκινη πλατεία, μπροστά από χιλιάδες θεατές ; Ο σκοπός τους βέβαια ήταν διαφορετικός, να επιδείξουν την ανωτερότητα των στρατιωτικών τους εκτρωμάτων, αλλά και πάλι στην ίδια εννοιολογική βάση τίθονταν : αυτήν της υπερηφάνειας, της επίδειξης, της αίσθησης ασφάλειας. Της επιβεβαίωσης ότι είμαστε εδώ, διαχρονικά παρόντες και δυνατοί.
Παρά ταύτα, τίποτα από όλα αυτά δεν θα σας έλεγε ένα παιδί του Δημοτικού, άντε και του Γυμνασίου. Η αλήθεια είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας έλεγε και τίποτε άλλο, αν το ρωτούσατε γιατί παρελαύνει. Κάποια ίσως θα έλεγαν γιατί έτσι μας είπαν οι δάσκαλοί μας, κάποια άλλα γιατί έτσι πρέπει και ίσως ελάχιστα ανέφεραν κάτι για την ιστορία μας, τους αγώνες του Έθνους, την υποχρέωσή μας. Το έλλειμμα ενημέρωσης δεν οφείλεται σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των εκπαιδευτικών, όπως χαιρέκακα κάποιοι περιμένουν στη γωνία να καταλογίσουν. Ούτε σε άγνοια και έλλειψη ενδιαφέροντος.
Είναι γιατί δυσκολεύονται να εκφράσουν το συναίσθημα με τη λογική. Οι επικριτές των παρελάσεων χρησιμοποιούν επιχειρήματα σε λογική βάση, γι αυτό και η διάφορη αντίληψη. Θυμούνται τον Μεταξά, αλλά ξεχνούν το πηγαίο, πρωτόγονο γονίδιο συναισθηματικής υφής, που κυριαρχεί και χαρακτηρίζει τους μετέχοντες την ελληνική παιδεία (Παρενθετικά αναφέρω ένα γεγονός που έλαβε χώρα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου την περασμένη Τρίτη χωρίς δικό μου σχόλιο και το αφήνω στην κρίση σας : κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Καταστήματος Γουμένισσας το τελετουργικό επιβάλλει μεταξύ άλλων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο οποίος όμως δεν ψάλλεται από τον κόσμο λόγω της μουσικής εκτέλεσης από τη μπάντα των μουσικών της Γουμένισσας. Τυχαία παρατήρησα ότι, ενώ κανείς δεν συνόδευε στιχουργικά, ένα παιδί δημοτικού με αλβανική υπηκοότητα, σε στάση προσοχής, με απλανές βλέμμα, τραγουδούσε δυνατά τον Εθνικό Ύμνο). Βλέπουν το στρατοκρατικό στοιχείο στην παρέλαση και αγνοούν το υπερήφανο, το συναισθηματικό, το Ελληνικό.
Η θέα της ελληνικής σημαίας προκαλεί ερεθίσματα τα οποία δεν περιγράφονται με λόγια. Κυματίζει ασπρογάλαζα σύννεφα περηφάνιας, ισοπεδώνει τους αέναους αμφισβητίες της ύπαρξής μας, μεταγγίζει το αίμα των αγωνιστών που πέθαναν αντί να γονατίσουν, φιλτράρει τις διχογνωμούμενες ιστορικές αλήθειες, υψώνει τείχος ασφαλείας απέναντι στους επαγγελματίες τυμβωρύχους της ιστορικής μας μνήμης, διατρανώνει την ύπαρξη του ιστορικού στίγματος του Έθνους, επικαλύπτει φοβίες, ανασφάλειες, προδοσίες, λιποταξίες και τροφοδοτεί σε συνεχή ροή συναισθηματική εθνική ισορροπία, κυρίως σε περιόδους δύσκολες όπως η σημερινή συγκυρία.
Το αγέρωχο βλέμμα των μαθητών, που ατενίζουν τους επίσημους στην εξέδρα των επισήμων, υποδηλώνει την αυθάδεια και την ορμή της νεότητας τους. Σε άλλες εποχές θα τους έλεγαν να κρατούν χαμηλά το βλέμμα τους, γιατί θα επεδείκνυε θρασύτητα η ευθεία ματιά ενός απλού μαθητή προς έναν ανώτερο. Όμως τώρα με το γεμάτο αστραπές κοίταγμα, είναι σαν να υπόσχονται σε όλους μας ότι θα στασιάσουν, θα επαναστατήσουν, θα διορθώσουν τα στραβά και δεν θα υποκύψουν σε συμβιβασμούς, σε διαπλοκές, σε υστερίες.
Το ταυτόσημο βήμα αναδεικνύει, εκτός από αθλητική δεξιότητα και την ομαδικότητα, το πνεύμα της συνεργασίας, της αρμονίας των κινήσεων, της ευθυγράμμισης στην επίτευξη του στόχου. Το κεφάλι και το χέρι ψηλά παρουσιάζει την λυγερόκορμη κορμοστασιά, την περηφάνια, το αλύχτισμα στο βάθος των αιώνων που μεταδίδει την γονιδιακή συναισθηματική φόρτιση.
Ασφαλώς και η τιμή που αποδίδεται, αναφέρεται πρωτίστως σε εκείνους που θυσιάστηκαν στους αγώνες, ακριβώς για να μπορούμε σήμερα να φέρουμε ελεύθερα τη σημαία μας στις εκδηλώσεις τιμής της πατρίδας. Αυτούς τιμούν οι παρελαύνοντες μαθητές, οι οποίοι με τη σειρά τους τιμώνται από τους πολίτες και τους επίσημους. Πάντως αν έχετε βάσιμες αντιγνωμίες για τη χρησιμότητα ή μη των παρελάσεων, κάντε τον κόπο να ρωτήσετε έναν μαθητή αν θέλει ή όχι να λαμβάνει μέρος σ αυτές. Θα εκπλαγείτε από τη συντριπτικότητα των θετικών απαντήσεων. Κι ας μην ξέρουν να σας πουν γιατί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

4 Άποψη για τα “Παρελάσεις 2 (Αφήστε μας να παρελάσουμε επιτέλους !)”

  1. Γεια σου μεγάλε αρθογράφε,

    Ακόμη θυμάμαι το προηγούμενο εύστοχο άρθρο σου όπου έκανες μια σύγκριση της Ελλάδας του 1821 με την Σκωτία του 2014.

    Τότε είχες ξεχάσει να αναφέρεις τι διαφορές θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι δύο χώρες και φυσικά με 2 αιώνες διαφορά.

    Αλλά αφού απευθύνεσαι σε ιθαγενείς εκεί στη γουμενισσα όλοι νομίζουν ότι είσαι ένας μικρός αινσταιν.

  2. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Γεια σου μικρέ σχολιαστή,
    Έχεις ακούσει για κάτι που λέγεται «η ιστορία επαναλαμβάνεται» ; Λέγεται για τα γεγονότα, που ανεξαρτήτου χρόνου επαναλαμβάνονται στη διάρκεια των αιώνων καθώς βασίζονται στην ίδια (κοινωνική, φυλετική, χωροχρονική) βάση. Φαίνεται όμως ότι δεν διαθέτεις και πολλούς …σουγιάδες στην … τσέπη σου (αν καταλαβαίνεις τι εννοώ) αφού γράφεις ανώνυμα από φόβο, για να υβρίσεις τους»ιθαγενείς» στη Γουμένισσα από την ασφάλεια της δειλής σου ανωνυμίας. Το σχόλιό σου είναι προσβλητικό για τον ιστότοπο που σε φιλοξενεί καθώς υποθέτεις ότι απευθύνεται μόνο σε πολίτες στη Γουμένισσα, ενώ είναι γνωστό ότι έχει χιλιάδες ακολούθους εντός και εκτός Γουμένισσας. Και αντιφατικό ταυτόχρονα, αφού εσύ δεν είσαι από τη Γουμένισσα, αλλά το παρακολουθείς απ’ ότι φαίνεται , αφού διάβασες το άρθρο μου (άρα ανήκεις και συ στους ιθαγενείς) ! Πάντως να θυμίσω (όχι σε σένα, στους αναγνώστες) ότι ο Αϊνστάιν δεν ήταν αρθρογράφος, αλλά Φυσικός. Καμία σχέση δηλαδή. Πάντως οι ιθαγενείς σε περιμένουν για τσίπουρο. Αν έχεις … σουγιάδες !

  3. ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΙΘΑΓΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΠΑΡΑ ΙΘΑΓΕΝΗΣ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ.

  4. ΑΝΩΝΥΜΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ

    ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ .
    Μετά λοιπόν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και έπειτα απο εξαντλιτική πορεία στα χιονισμένα βουνά της Ρούμελης , τα αντάρτικα σώματα που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση παρήλασαν ενώπιον του Ναπολέοντος Ζέρβα (αρχηγός του ΕΔΕΣΣ) , του Άρη Βελουχιώτη (αρχηγός του ΕΛΑΣ Ρούμελης και Στερεάς Ελλάδος και πρωτοκαπετάνιος του ΕΑΜ ) , και του Έντυ Μάγιερς (ο οποίος βάσει εντολής του στρατηγείου Μέσης Ανατολής έπεσε με άλλους 11 καταδρομείς για να ανατινάξει την γέφυρα ) . Τα ανωτέρω συνέβησαν 25 Νοεμβρίου 1942 .
    Οι αντάρτες κάπου , κάπως πάνω στα βουνά κάνανε παρέλαση εν μέσω κατοχής .Άλλο θέμα αν μετά , στο γλέντι που ακολούθησε έγιναν όλοι …τάπα . Και όταν παρελαύνεις μπροστά στους κυρίους που προαναφέραμε …. δεν σηκώνει πολλά πολλά …ειδάλλως σου κόβουν τα ……..

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα