Ημερίδα «Στοματική υγιεινή και φροντίδα» στη Γουμένισσα

dsc_0267Μια πολύ σημαντική ημερίδα διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Γουμένισσας, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, στις 7 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας, με εισηγητή τον κο Στυλιανό Μπόλκα, Οδοντίατρο του Νοσοκομείου Γουμένισσας και θέμα «Στοματική υγιεινή και φροντίδα» στα πλαίσια ενημερωτικού προγράμματος που διεξάγει σε σχολεία της Παιονίας. Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρότερη της αναμενόμενης, μιας και οι Σύλλογοι είχαν ενημερώσει με προσκλήσεις όλους τους γονείς.
-Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες μητέρες δεν γνωρίζουν τις αιτίες που προκαλούν την τερηδόνα. Ο κος Στ. Μπόλκας, στην ομιλία είπε από το στόμα μας και τα δόντια ξεκινά το ταξίδι της τροφής. Κατανοούμε, λοιπόν, πως τα δόντια επιτελούν σημαντικό έργο στη διατροφή και διατήρηση της ζωής κι όχι μόνο αυτό. Τα δόντια παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ομιλία και στην αισθητική εμφάνιση. Πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας ως ένα απαραίτητο εργαλείο του οργανισμού και να μην τα παραμελούμε, διότι θα υποφέρουμε. Επιτακτική είναι η ανάγκη να βουρτσίζουν από νωρίς τα δόντια τους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, ακόμα παρατηρείται ότι δεν πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο και όσα έχουν πάει, ξεκίνησαν αργά σε ηλικία 3,5 ετών, την στιγμή που η επίσημη οδηγία είναι η πρώτη επίσκεψη να γίνεται στην ηλικία του 1 έτους! Επίσης 7 στα 10 παιδιά ξεκινάνε αργά το βούρτσισμα, δηλαδή μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ λιγότερα από 3 στα 10 παιδιά βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα. Πέραν του βαθμού γνώσης των γονέων για τη στοματική υγιεινή των παιδιών που πρέπει να αυξηθεί, ιδιαίτερη σημασία για την προαγωγή της στοματικής υγείας έχει ο ρόλος του γονιού ως «μοντέλου» για την μίμηση καλών συνηθειών.
Οι μηχανισμοί που λειτουργούν στη μίμηση των γονέων ως προς τις συνήθειες της στοματικής υγείας, σύμφωνα με τον κ. Στ. Μπόλκα, είναι οι εξής: «Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα με την παρατήρηση της συμπεριφοράς των γονιών χωρίς να λάβουν κάποια εξωτερική ενίσχυση. Όταν, όμως, ενισχυθούν μετά από την εκτέλεση μιας συμπεριφοράς αυξάνεται η πιθανότητα επανεμφάνισής της. Έτσι, ένα παιδί που το επιβραβεύουμε και το ενθαρρύνουμε όταν πλένει τα δόντια του, είναι πιο πιθανό να τα πλύνει και την επόμενη φορά»

dsc_0265

dsc_0262

dsc_0266

Σχετικές δημοσιεύσεις