Γουμένισσα
25 Φεβρουαρίου 2015
Στις 3 Ιουνίου 2013 η τότε Δημοτική Αρχή ζητά να γνωμοδοτήσουμε στο αίτημα της ΝΙΓΚΕΛ Ο.Ε. για κατασκευή υδροηλεκτρικής μονάδας στο «Μεγάλο Ρέμα».
Στις 15 Ιουνίου 2013 με γραπτό αίτημα η τότε Δημοτική Κοινότητα με πρόεδρο τον Ιωάννη Αλίρη και Μέλη τους: Ιωάννη Λιάπη, Άννα Ζώρα, Μαρία Πεχλιβάνη-Παυλίδου και Σουλτάνα Τρέγκα προς το Δασαρχείο ζητά τη γνωμοδότηση του.
Το Δασαρχείο Γουμένισσας μας στέλνει αρνητική γνωμοδότηση επίσης και αρνητική ταυτιζόμενη απόλυτα με την άποψη της Δ/νσης Δασών Κιλκίς η οποία κοινοποιείται και στην Περιφέρεια.
Στις 17 Ιουνίου 2013 συνεδρίασε η Δημοτική Κοινότητα και αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά στηριζόμενη στις γνωμοδοτήσεις Δασαρχείου και Δ/νσης Δασών και στους ίδιους λόγους που πολύ ορθά επισημαίνουν δείχνοντας την ευαισθησία τους η «Πρωτοβουλία Δημοτών πρώην Δήμου Γουμένισσας» αλλά και όσων σχολίασαν.
Επανήλθε σύντομα ο επενδυτής ΝΙΓΚΕΛ Ο.Ε. και ζήτησε λόγο μικρής αλλαγής της θέσης των εγκαταστάσεων να επανεξετασθεί το αίτημα.
Στις 29 Αυγούστου 2013 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στο Πολύκαστρο και ένα από τα θέματα ήταν το αίτημα της ΝΙΓΚΕΛ Ο.Ε.
Στις 28 Αυγούστου 2013 μας ζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να συζητηθεί το αίτημα και να σταλεί άμεσα η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σας γράφω αυτούσια την απόφαση:
«Το Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη
-
την εισήγηση του πρόεδρου
-
τις διατάξεις των άρθρων 86 του Ν.3852/2010
-
την με αριθμ. 23/2013 γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας αποφασίζει ομόφωνα ΑΡΝΗΤΙΚΑ». Αυτά έπραξε τότε η Δημοτική Κοινότητα.
Το νέο αίτημα της ΝΙΓΚΕΛ Ο.Ε. λέει συνεχίζει της αδειοδοτικής διαδικασίας του ΜΥΗΕ Μεγάλο ρέμα κ.λ.π. Ας τοποθετηθούν με παρρησία όλοι. Ο Αντιδήμαρχος Ιωάννης Αλίρης είναι και πάλι αντίθετος μαχητικά μαζί σας.
Ιωάννης ΑΛΙΡΗΣ
Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας
Γουμένισσας
Σημείωση: Μετά τη για δεύτερη φορά αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της τότε Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας το θέμα που θα συζητείτο για το αίτημα της ΝΙΓΚΕΛ Ο.Ε. στο Δημοτικό Συμβούλιο αποσύρθηκε. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, έγγραφα, αποφάσεις είναι στη διάθεση όλων.
Εύστοχα και απόλυτα τεκμηριωμένα ο Αντιδήμαρχος έγραψε τι θέση είχε το συμβούλιο της τότε Δημοτικής Κοινότητας στο οποίο προήδρευε. το ίδιο απόλυτα και υπεύθυνα δήλωσε πως είναι και τώρα αντίθετος και μαχητικά δίπλα μας. καθαρές σταράτες κουβέντες και θέσεις.
Αποδίδουμε τα εύσημά μας στον κ. Αλίρη για την μαχητική, ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση του, ως προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας στο παρελθόν και ως Αντιδημάρχου Δ.Ε. Γουμένισσας σήμερα.Έτσι τον γνωρίζουμε όλα τα χρόνια.Αγωνιστής στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα θέματα ζωτικής σημασίας του τόπου μας, χωρίς να υπολογίζει κανένα προσωπικό κόστος. Θεωρούμε πως και σήμερα είναι αναγκαία και αποφασιστική η συμβολή του, στην προσπάθεια αποτροπής της έγκρισης του «νέου» αιτήματος της ΝΙΓΚΕΛ Ο.Ε. (συμφερόντων Ν. Γκεσούλη)για κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση «2 ποτάμια». Επίσης, είμαστε βέβαιοι πως θα τον έχουμε κοντά μας, στην προσπάθεια ξεδιπλώματος του «κουβαριού» της διαδικασίας αδειοδοτήσεων από τον πρώην Δήμο Γουμένισσας. Ενδιαφερόμαστε να μάθουν όλοι οι συντοπίτες μας: Ποια δημοτική Αρχή και ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν και υπέγραψαν να δοθούν 3 άδειες στον ίδιο υποψήφιο επενδυτή, από τις συνολικά 4! άδειες που αφορούν τα δύο ρέματα Γρίβας και Κάρπης; Με πιο σκεπτικό παραβλέφθηκαν περιβαλλοντικοί όροι και εγκρίθηκε η προώθηση σχεδίων εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών μέσα σε δασικές εκτάσεις απαράμλλης ομορφιάς και κάλλους; Ποια τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από αυτές τις επενδύσεις; Ποιο το όφελος π.χ. της T.K.Κάρπης από τη λειτοργία υδροηλεκτρικού σταθμού στο ρέμα της Κάρπης; Αυξήθηκε ο τουρισμός της περιοχής ή τα έσοδα των κατοίκων; Αρκετά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.