Επιστολή με αποδέκτη τον κ. Γιάννη Τσιρώνη, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος έστειλε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμε κ. υπουργέ.
Πριν από δέκα πέντε χρόνια εμφανίσθηκε ένα δυναμικό κίνημα των πολιτών στις περιοχές μας που είχε ένα αποκλειστικά στόχο. Να αποτραπεί η εξόρυξη των χρυσοφόρων κοιτασμάτων και η χημική επεξεργασία αυτών. Πολύ γρήγορα το κίνημα αυτό αγκαλιάσθηκε από το σύνολο της κοινωνίας και των μαζικών φορέων της. Οι επαγγελματικοί, επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί, πολιτιστικοί φορείς των δύο νομών, οι θρησκευτικές ηγεσίες, τα Επιμελητήρια, όλες οι τοπικές κομματικές οργανώσεις συμπαρατάχθηκαν σε αυτόν τον κοινωνικό αγώνα. Τα δημοτικά συμβούλια και οι δήμαρχοι από την αρχή του αγώνα μας μέχρι σήμερα έχουν σημαντικό και πολύτιμο ρόλο. Εν όψει των πρόσφατων εκλογών για την αυτοδιοίκηση όλες οι περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις των νομών Έβρου-Ροδόπης με κοινό ψήφισμα στις 30-4-2014 προς το ΥΠΕΚΑ κάλεσαν το κράτος να απορρίψει τις μελέτες των εταιρειών λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της επένδυσης στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία, και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτή η πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα μαζική συσπείρωση δικαιώθηκε μερικώς γιατί είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση πλήθους πολυεθνικών εταιρειών χρυσού που επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εγκαταστήσουν μεταλλεία στο Πέραμα του Έβρου και στις Σάπες της Ροδόπης. Παρ όλα αυτά μεταβιβάσθηκαν στην Eldorado Gold τα μεταλλευτικά δικαιώματα στις περιοχές μας και δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού. Επισημαίνουμε ότι η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold δραστηριοποιείται παράλληλα για έρευνα- εξόρυξη – επεξεργασία χρυσού στις περιοχές Δράμας – Καβάλας, των Σερρών, του Κιλκίς, και της Χαλκιδικής. Δηλαδή όλη η βόρεια Ελλάδα (από τον Έβρο-Ροδόπη μέχρι το Κιλκίς) απειλείται να μετατραπεί σε μια απέραντη μεταλλευτική περιοχή προς όφελος μεν της Eldorado gold, εις βάρος δε της τοπικής οικονομίας, του περιβάλλοντος, και της δημόσιας υγείας. Βέβαια όπως είναι φυσικό όλες οι οργανώσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού σε όλη τη βόρεια Ελλάδα συνεχίζουμε τον πολύχρονο αγώνα μας μέχρι την οριστική δικαίωση. Πρόσφατα δε στην περιφερειακή διαβούλευση (21-12-2014) του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξανδρούπολη με την παρουσία και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα καταθέσαμε μεταξύ άλλων για τα χρυσωρυχεία και τα εξής:
Θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μόνο όταν φύγουν οι εταιρείες χρυσού από όλη τη βόρειο Ελλάδα.
Οι Σκουριές της Χαλκιδικής έχουν γίνει το έμβλημα του αγώνα μας.
Έχουμε ήδη τη βεβαιότητα κ. υπουργέ ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ευνοήσει αυτή την «επένδυση» με τα μεταλλεία χρυσού στη βόρεια Ελλάδα, και θα δικαιώσει οριστικά το μακροχρόνιο κίνημα μας. Αξιολογούμε δε ως ιδιαίτερα θετική για τον αγώνα μας την απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (26-2-2015) με την οποία ανακλήθηκε η προηγηθείσα θεώρηση της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης στις Σκουριές, προκειμένου να γίνει έλεγχος αυτής σε βάθος. Είναι μια πρώτη απόφαση του κράτους υπέρ της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, και της τοπικής οικονομίας. Ευελπιστούμε μετά από αυτήν την απόφαση ότι θα εντάξετε ως πρώτη προτεραιότητα σας την άμεση και ριζική αντιμετώπιση αυτής της περίπτωσης στη ΒΑ Χαλκιδική ώστε σε πολύ λίγο καιρό το υπό λειτουργία τερατώδες μεταλλείο στις Σκουριές να έχει ακυρωθεί οριστικά.
Όσον αφορά την περίπτωση του Περάματος Έβρου και των Σαπών Ροδόπης ευελπιστούμε ότι θα ανακοινωθούν σχετικά σύντομα οι απορριπτικές αποφάσεις σας για τις μελέτες που κατέθεσε προ ετών η εταιρεία χρυσού. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι αποφάσεις σας θα ενισχυθούν από την συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, των μαζικών φορέων, και των αιρετών πολιτικών προσώπων (βουλευτές περιφερειάρχης Δήμαρχοι) στους οποίους κοινοποιούμε αυτή την επιστολή. Παράλληλα με αυτά εκτιμούμε ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης οφείλει να συμβάλει στην αναβάθμιση της υποτονικής τοπικής οικονομίας στις περιοχές του Περάματος Έβρου και των Σαπών Ροδόπης με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου αντί των καταστροφικών χρυσωρυχείων διαμόρφωσε και δημοσιοποίησε προτάσεις για αναπτυξιακές δράσεις στα πλαίσια της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων των περιοχών αυτών. Προτείνουμε στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πραγματοποιήσει με εκπροσώπους του μια δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών αυτών για το θέμα των αναπτυξιακών δράσεων ώστε μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να δρομολογηθούν ρεαλιστικές λύσεις.
Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή – Σάπες
5 Μαρτίου 2015.
Με εκτίμηση
Το συντονιστικό συμβούλιο
της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου
κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού