ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
1.Οι φιάλες «προπανίου» ΔΕΝ επιτρέπεται να τοποθετούνται σε ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ αλλά μόνο στο ύπαιθρο.
2.Για «ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ» σε κλειστό χώρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ πάνω από μία (1) φιάλη. Αν χρειάζονται περισσότερες φιάλες αυτές θα τοποθετούνται στην ΥΠΑΙΘΡΟ σε ασφαλή χώρο και πρέπει να απέχουν 1,5 μέτρο από «ανοίγματα» (π.χ. αποχετεύσεις, παράθυρα, κλπ)
3.Όλες οι φιάλες «ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ» και «ΜΙΓΜΑΤΟΣ» (κοινή οικιακή φιάλη) πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο ΡΥΘΜΙΣΤΗ (υψηλής ή χαμηλής πίεσης). Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι στη φιάλη (κυρίως προπανίου) δεν τοποθετείται «ρυθμιστής» αλλά ο ελαστικός σωλήνας να συνδέεται με τη φιάλη με ένα απλό «ρακόρ». Αυτό είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ διότι το «αέριο» διοχετεύεται στη συσκευή με την πίεση που υπάρχει και στην φιάλη (δηλ. φτάνει ακόμα και 8 bar για το «προπάνιο»).
4.Οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ συσκευές υγραερίου, που συναντάμε επί το πλείστον σε «ΤΑΒΕΡΝΕΣ», ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιούνται για «οικιακή χρήση» αφού απαιτούν «υψηλή» πίεση (περίπου 1,5 bar) οπότε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να εγκαθίστανται και ο κατάλληλος ρυθμιστής.
5.Στην ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ έχουμε συσκευές «χαμηλής πίεσης» (28 – 30 mbar) που λειτουργούν με τον αντίστοιχο «ρυθμιστή».
6.Σε κάθε ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΙΑΛΗΣ πρέπει να ελέγχεται η κατάσταση του «ρυθμιστή» και να αντικαθίσταται το «παρέμβυσμα» (ΦΛΑΝΤΖΑ) με καινούριο. Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 5 χρόνια (όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο) ή κάθε 3 χρόνια (σε ύπαιθρο). Μπορεί βέβαια να γίνει και νωρίτερα εάν διαπιστωθεί «ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» του.
7.Για τον έλεγχο της ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑΣ να χρησιμοποιείται ΣΑΠΟΥΝΑΔΑ και ΠΟΤΕ φλόγα.
8.Ο «ελαστικός σωλήνας» μεταξύ «ρυθμιστή» και «συσκευής» ΠΡΕΠΕΙ να είναι κατάλληλος για υγραέριο και να ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ κάθε δύο (2) χρόνια, έστω κι αν δεν παρουσιάζει «εξωτερικά» σημάδια φθοράς. Σε ειδικές περιπτώσεις (ΤΑΒΕΡΝΕΣ) ο «σωλήνας» αυτός ΠΡΕΠΕΙ να αντικαθίσταται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ γιατί υφίσταται μεγαλύτερη φθορά (υψηλές θερμοκρασίες, λίπη, κ.λ.π.). Το ΜΗΚΟΣ του «σωλήνα» αυτού ΔΕΝ πρέπει να είναι πάνω από 1,5 μέτρο, για να μπορεί να «ελέγχεται». Αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη, ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ εγκατάσταση με ΧΑΛΚΟΣΩΛΗΝΑ «βαρέως τύπου».
9.Εάν οι φιάλες είναι στην ΥΠΑΙΘΡΟ, θα πρέπει στο σημείο εισόδου του «χαλκοσωλήνα» στον εσωτερικό χώρο ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ «Διακόπτης Υγραερίου» για την άμεση απομόνωση της συσκευής από τις φιάλες και συνεπώς την αντιμετώπιση της διαρροής.
10.Προβλέψτε τον εφοδιασμό σας με πυροσβεστήρα για τον χώρο σας. Μπορεί να σας προσφέρει πολλά, σε μια δύσκολη στιγμή. Αν τον προμηθευτείτε, διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σ’ αυτόν. Αν έχετε αμφιβολία για τον τρόπο που θα τον χειριστείτε, ζήτησε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΕΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΔΙΑΡΡΟΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ
(χαρακτηριστική οσμή ή σφύριγμα) ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ :
1.ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ το «ρουμπινέτο» της ΦΙΑΛΗΣ.
2.ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ κάθε χρήση «ανοικτής» φλόγας, ηλεκτρικού διακόπτη ή λειτουργία συσκευής που θα μπορούσε να προκαλέσει σπινθήρα.
3.ΝΑ ΑΕΡΙΣΘΕΙ καλά ο «χώρος» (ανοίξτε πόρτες και παράθυρα).
4.ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ ο προμηθευτής που προμήθευσε ή συνέδεσε την φιάλη.
5.ΕΑΝ παρά το «κλείσιμο» του ρουμπινέτου ή διαρροή συνεχίζεται εφόσον είναι δυνατόν, η φιάλη να μεταφερθεί σε «ανοικτό» χώρο (μπαλκόνι, αυλή). ΟΧΙ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΟ και ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ.
6.ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ της «διαρροής», εάν ΔΕΝ απομονώνει το «ρουμπινέτο», μπορεί να γίνει με «ΤΣΑΚΙΣΜΑ – ΣΦΙΞΙΜΟ» του «ελαστικού σωλήνα» που προηγουμένως έχει αποσυνδεθεί από τη συσκευή.
Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες, πράγματι ,συμβουλές που μας δίνετε. Διότι, εκτός από την κατάσβεση των πυρκαϊών, ασχολείστε και με όλα τα καθημερινά μας προβλήματα. Και πάλι ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.