Μέχρι τις 15 Μαΐου 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του «Καλλικράτη», τονίζει σε συνέντευξή της η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της εξειδίκευσης των πληθυσμιακών, κοινωνικών, οικονομικών, γεωγραφικών, αναπτυξιακών, λειτουργικών, πολιτιστικών, ιστορικών και χωροταξικών κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνουν οι χωροθετήσεις των δήμων. Παράλληλα υπολογίζει ότι θα δοθούν περίπου 4 δις € από το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» για τα πρώτα χρόνια της νέας αρχιτεκτονικής δομής, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πόροι από το ΕΣΠΑ. Όσον αφορά στις αρμοδιότητες οι νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις παίρνουν αυτές των νομαρχιών και των σημερινών κρατικών περιφερειών, ενώ σε αυτές των νέων δήμων προστίθενται οι αρμοδιότητες της κατασκευής σχολικών κτηρίων κι όχι μόνο της συντήρησης που ασκούσαν μέχρι σήμερα, του λιανικού και πλανόδιου εμπορίου, των λαϊκών αγορών κλπ και πλήθος ακόμη αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Η υφυπουργός Εσωτερικών μιλά επίσης για το νομοσχέδιο και την ιθαγένεια, προαναγγέλλοντας ότι μελλοντικά το δικαίωμα εκλογής στη θέση του δημάρχου μπορεί να το έχουν τόσο οι κοινοτικοί όσο και οι υπήκοοι τρίτων χωρών.
Ακόμα ένα από μεγάλα «αγκάθια» του «Καλλικράτη» είναι το χωροταξικό, δηλαδή, η μείωση των δήμων περίπου στο 1/3 του σημερινού αριθμού (δηλαδή, από 1034 σε κάτω από 370). Με ποια αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει αυτό προκειμένου να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι αντιδράσεις;
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αναφέρει ρητά ως κριτήρια χωροθέτησης των διοικητικών ορίων πληθυσμιακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, γεωγραφικούς, αναπτυξιακούς, λειτουργικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς και χωροταξικούς παράγοντες. Τα κριτήρια λοιπόν που είναι αδρά θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα εξειδικευθούν, θα εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα σε όλη την χώρα, ώστε να προκύψει ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης.
Μήπως όλα αυτά τα περίφημα «κριτήρια», που είναι τόσο φλου, είναι για να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια και το μόνο που θα ισχύσει για όλους τους υπό δημιουργία Δήμους θα είναι αποκλειστικά κομματικά και εν προκειμένω ΠΑΣΟΚΙΚΑ; για να εκλέγονται όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμαρχοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση; ποιός μπορεί να μας απαντήσει και να μας πει την ΑΛΗΘΕΙΑ;
ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδος ΕΘΝΟΣ τής 18ης Απριλίου 2010 ο νομός Κιλκίς θα εμπεριέχει τρείς μεγάλους δήμους (βλ.χάρτη). Ο ένας εξ αυτών κατονομάζεται . Δήμος Πολυκάστρου-Αξιούπολης -Γουμένισσας-Ευρωπού-Λιβαδίων . Απομένει λοιπόν να μάθουμε το όνομα του νέου δήμου,το οποίο προφανώς θα είναι ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ,εφ΄όσον είναι ευρέως αποδεκτό και φυσικά την έδρα του υπο δημιουργία δήμου .
1ον. Όλους αυτούς τους μήνες ο μηχανισμός των τοπικών πολιτικών παραγόντων του νομού σε αγαστή συνεργασία με τον τοπικό τύπο πάλεψε για τη δημιουργία 2 δήμων στο νομό .
2ον. Μας ζάλισαν τον έρωτα με μία πολύ καλά συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της Γουμένισσας ,επιδεικνύοντας μάλιστα ως κύριο επιχείρημα την μη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας .
3ον. Η μόνη σοβαρή και έντονη αντίδραση σε όλη αυτή τη ξεδιάντροπη πολεμική που ασκήθηκε προήλθε από τη Γουμένισσα (το ΕΘΝΟΣ ομιλεί για έριδες στον υπό δημιουργία δήμο).
4ον. Αφού λοιπόν μας σύρουν με το έτσι θέλω στο κατά τα άλλα αξιαγάπητο Πολύκαστρο(που πολύ θα ήθελα να δώ την αναπτυξιακή του προοπτική απο εδώ και πέρα που έρχονται οι νταβατζήδες του ΔΝΤ)το μόνο που απομένει είναι να δοθεί η έδρα στο Πολύκαστρο . Έτσι καταρρίπτουν πλήρως μια ηθική ικανοποίηση που μας έχει απομείνει . Ας είμαστε ειλικρινείς .Απο τη στιγμή που συνενωθούμε με το Πολύκαστρο ηθικό και μόνο ηθικό είναι το ζήτημα της έδρας , χωρίς βεβαίως κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι δεν πρέπει να έρθει εδώ . Δυστυχώς παλεύουμε να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα
5ον. Ο δήμος Γουμένισσας δεν ΕΙΧΕ χρέη .Εφ’ εξής ΕΧΕΙ και πολλά μάλιστα διότι οι γείτονες μας είναι καταχρεωμένοι .
6ον. Που είναι τα λαλίστατα κριτήρια? Ιστορία , ομοιογένεια , αναπτυξιακή προοπτική , πληθυσμιακή πληρότητα και εν μέρει γεωγραφικά δεδομένα? Απλά θυσιάζονται όλα στο βωμό της εκπλήρωσης συμφερόντων . Πολύ θα ήθελα να δώ αν ο τρίτος δήμος πληρεί σε μεγαλύτερο απο τη Γουμένισσα βαθμό τις προυποθέσεις που χρειάζονται .
7ον.Που είναι οι μεγάλοι μας βουλευτές? και δή οι κυβερνητικοί βουλευτές στους οποίους ,είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι ,πέφτει το μεγάλο βάρος της ευθύνης? Αν είναι αλήθεια ότι συναντήθηκαν με τον υπουργό εσωτερικών τι του πρότειναν? Ας μας πούνε δυό λόγια . Αλλά η ριμάδα η διαβούλευση πήγε στον αγύριστο . Αυτοί νομίζουν οτι απευθύνονται σε χαιβάνια .
-Αν όντως ισχύουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απο το κόσμο . Βέβαια οι χαλεποί καιροί , λόγω κυρίως οικονομικής δυσπραγίας , μπορεί να μην ευνοούν τέτοιες κινήσεις αλλά είναι ηθικό καθήκον όλων μας , αν τελικά έρθουν έτσι τα πράγματα , να αντιδράσουμε στη πολτοποίηση της Γουμένισσας .