Κι άλλη πρόταση για τον Καλλικράτη

Η “Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού” προτείνει για την ονομασία του νέου Δήμου στο δυτικό τμήμα του Νομού Κιλκίς «Ευρωπαίων η Πόλις» σας παραθέτουμε, αρχαιολογικά της ευρήματα από την «Αρχαία Ευρωπό της Κάτω Μακεδονίας«. Η Εταιρεία αυτή ιδρύθηκε το έτος 2000 και οι σκοποί της είναι η έρευνα, μελέτη και προβολή των ιστορικών στοιχείων της περιοχής τους καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αφορούν τους κατοίκους της.
Ερώτηση προς τον πρόεδρο κ. Απόστολο Καραγιαννόπουλο:
Όλα αυτά τα ευρήματα βρίσκονται στον Δήμο Ευρωπού και μπορούν να τον επισκεφτούν ιδιώτες, σύλλογοι και σχολεία; Αν όχι, τι έχετε κάνει εσείς σαν εταιρεία γι’ αυτό; Επίσης έως τώρα παρουσιάζατε όλοι εσείς πως δεν είναι και τόσο σημαντικά τα ιστορικά στοιχειά γιατί αλλάξατε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων τακτική;
Ακόμα να μας διευκρινίσετε τι εννοείτε με τον όρο Κάτω Μακεδονία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Άποψη για τα “Κι άλλη πρόταση για τον Καλλικράτη”

  1. Καραγιαννόπουλος Απόστολος

    Απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε τη Μαρία:
    Α.- Όσον αφορά τα ευρήματα: ΄Οπως αναφέρουμε και στο κείμενο της Πρότασής μας ο μεν αρχαϊκός κούρος βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς, όπως επίσης και η επιγραφή «..ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ» το δε χρυσό στεφάνι με το χρυσό βραχιόλι βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα λόγω της μεγάλης τους αρχαιολογικής τους αξίας και σπουδαιότητας εκτίθενται σε περίοπτες θέσεις στα προαναφερθέντα μουσεία, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και φύλαξής. Καταλαβαίνετε οτι η αρμοδιότητα για την ίδρυση ή όχι ενός αρχαιολογικού μουσείου στην Ευρωπό ανήκει σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους. Εμείς ως Εταιρεία σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς προσπαθούμε να προβάλουμε τα ευρήματα αυτά ώστε μέσω αυτών να γίνεται ευρύτερα γνωστή και η λαμπρή ιστορία της Ευρωπού. ‘Ηδη από τη δεκαετία του ’90 έχουν παραχωρηθεί δύο αίθουσες στην ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Ευρωπού (στον επάνω όροφο και δίπλα στο λαογραφικό μουσείο), ώστε να φιλοξενηθούν εκεί αντίγραφα, στην αρχή, των ευρημάτων της αρχαίας Ευρωπού με την ελπίδα κάποια στιγμή να καταφέρουμε να επιστρέψουν στον τόπο τους στα ίδια τα ευρήματα.
    Β.- Με το να μας αποκαλείτε γενικά και αόριστα «όλοι εσείς» δημιουργείτε λαθεμένες εντυπώσεις στους επισκέπτες, του κατά τα άλλα έγκριτου, site σας. Μάλλον δεν παρακολουθείτε τις θέσεις και δραστηριότητες της Εταιρείας μας. Αυτό που αναφέρεται οτι «… δεν είναι και τόσο σημαντικά τα ιστορικά στοιχεία» ίσως να είναι θέσεις άλλων (για π.χ.της Δημοτικής Αρχής) όχι όμως της Εταιρείας μας. Εμείς πιστεύουμε οτι η πιο σημαντική συνεισφορά του Δήμου Ευρωπού στο νέο δήμο που θα προκύψει είναι η λαμπρή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Ευρωπού. Γιαυτό και προτείνουμε να ονομαστεί «Δήμος Ευρωπαίων». Αυτή ήταν και είναι η θέση μας ως Εταιρεία και δεν παρεκκλίνουμε από αυτήν.
    Γ.- Τέλος, όσον αφορά τον όρο Κάτω Μακεδονία:
    Εμείς δεν εννοούμε τίποτα. Ο όρος είναι καθαρά γεωγραφικός και περιλάμβανε στην αρχαιότητα «την παρά Θάλασσαν Μακεδονία». Αρχικά ήταν μεταξύ του Βερμίου όρους και του Αξιού ποταμού. Ο διάδοχος του Περδίκα Β΄, Αρχέλαος Α΄ (413-399 π.χ.) προχώρησε στη διοικητική διαίρεση της «Κάτω» Μακεδονίας σε περιφέρειες πόλεων και στρατιωτική αναδιοργάνωση (Οι περιφέρειες αυτές ήταν η Βοττιαία, η Πιερία, η Αλμωπία, η Μυγδονία και η Αμφαξίτιδα). Πιθανολογείται οτι ήταν αυτός ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα από τις Αίγες στην Πέλλα η οποία ήταν, τότε, πολύ κοντά στη θάλασσα.
    Περισσότερα θα βρείτε στη διεύθυνση: http://www.komvos.edu.gr/mythology/pop_sxolia/anomakedonia.html
    Ευχαριστούμε για την προσοχή και το ενδιαφέρον που δείξατε στην πρότασή μας.
    Με εκτίμηση
    Καραγιαννόπουλος Απόστολος
    Πρόεδρος της Εταιρείας Μικρασιατικών
    Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού

  2. Αναγνώστης

    Βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος που είναι όλο δικό μας!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα