Η 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

58Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η 19η Μαΐου και σε όλη την Ελλάδα τα ποντιακά σωματεία διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης με προεξάρχουσες αυτές στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο Ποντιακός Ελληνισμός απέδειξε στη μακρά ιστορική του διαδρομή πως διαθέτει τη γενναιότητα αλλά και τις ψυχικές δυνάμεις για να μπορεί να ξεπερνά όσες δυσκολίες του παρουσιάζονται, ακόμα και αν τον υποχρεώνουν να ξεκινήσει απ΄ την αρχή. Απέδειξε ακόμα πως ξέρει να κρατά ζωντανές τις μνήμες των προγόνων του και να κουβαλά πάντοτε μαζί του, ως ένα μοναδικό θησαυρό, τα ήθη και τα έθιμα τους, χρησιμοποιώντας τα ως οδηγό για το παρόν αλλά και για μέλλον του. Έτσι είναι ο ίδιος ο Ποντιακός Ελληνισμός που κατάφερε να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη αυτών των 353.000 ανθρώπων που χάθηκαν στις 19 Μαΐου του 1919 και με το ίδιο τους το αίμα έγραψαν μια απ΄ τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Την Ποντιακή γενοκτονία.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μνημονεύει επίσημα στις 19 Μαΐου την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι περισσότεροι ποντιακοί σύλλογοι οργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμή των 353000 σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, την περίοδο 1914-1923. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1921 καταδικάστηκαν από τα Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας της Αμάσειας 23 Έλληνες πατριώτες του Ακ-Νταγ και οδηγήθηκαν στο θάνατο δια της αγχόνης στις 27 Σεπτεμβρίου 1921.

Τα ονόματα των απαγχονισθέντων
1.Παπα-Γεώργιος Παπαδόπουλος, 2.Ιωακείμ Παπαδόπουλος. 3.Νικόλαος Μουρατίδης, 4.Γεώργιος Κιουπτζίδης, 5.Ιωάννης Χαμαλίδης, 6Παύλος Κεμεντζτζίδης, 7. Λεωνίδας Αδαμόπουλος, 8.Παντελής Καραχισαρίδης, 9. Αναστάσιος Ιωσηφίδης. 10. Α. Μυστακίδης, 11. Χαράλαμπος Γαβριηλίδης, 12. Χαράλαμπος Τζάτζος, 13. Λάζαρος Καλαϊτζίδης, 14. Βασίλειος Γιουματζίδης, 15. Ιωάννης Σαρασίτης, 16. Θεολόγος Παπαδάκης, 17. Σοφοκλής Παπαδάκης, 18. Γεώργιος Μαραντίδης, 19. Σωκράτης Τοσουνίδης, 20. Ηλίας Αμπατζιάδης…Λείπουν 3 ονόματα.

Αιωνία τους η μνήμη

Σχετικές δημοσιεύσεις