ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης σκίτσου και γελοιογραφίας του Κώστα Βουτσά, με θέμα «αχ Ελλάδα».
Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου γελοιογραφίες που σχολιάζουν την κρίση και τα κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Ο εικαστικός Βουτσάς Κώστας δεν θέλει να γοητέψει τον θεατή με συνθέσεις και χρώματα αλλά να του θυμίσει πως σκέφτεται ο απλός άνθρωπος, ο καθημερινός. Τα σκίτσα αυτά έχουν εμφανιστεί κατ’ αρχάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τώρα παρουσιάζονται σαν έκθεση στο Κιλκίς.
Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ώρα 11π.μ. ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται μαζί σας για να τον γνωρίσετε, να συζητήσετε και να σκιτσάρει για εσάς.
Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου-4 Δεκεμβρίου 2016.
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10π.μ.-12μ. και 4-8μ.μ. και Κυριακή 6-8μ.μ.
Ομιλία για τον Αριστοτέλη
Ομιλία-συζήτηση με θέμα «Αριστοτέλης ο Οικουμενικός Φιλόσοφος», στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 2016, ως «έτους Αριστοτέλη», διοργανώνει η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης και το Σύλλογο Επιστημόνων «Αριστοτέλη» φορέα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κιλκίς-Παιονίας.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» της ΤΕΧΝΗΣ, με εισηγήτρια την κ. Δήμητρα Σφενδόνη-Μάντζου, Ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Πρόεδρο του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» ΑΠΘ.
Μαθητής του ογκόλιθου του αρχαιοελληνικού πνεύματος, του Πλάτωνα, ο σταγειρίτης στοχαστής ήρθε στον κόσμο για να αλλάξει καθοριστικά τόσο τη σκέψη και τα γράμματα, όσο και την επιστημονική μεθοδολογία.
Ο άνθρωπος που έκανε τη λογική πρόταγμα του φιλοσοφικού κόσμου και ασχολήθηκε –στο πλαίσιο της φυσικής φιλοσοφίας του- με τον περιβάλλοντα κόσμο και τα πλάσματά του δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις.
Πανεπιστήμων, φιλόσοφος, κορυφαίος εκπαιδευτικός και αναμφίβολα ο συστηματικότερος και μεθοδικότερος νους της αρχαιότητας, έμελλε να μεταλαμπαδεύσει το φωτεινό του πνεύμα στον μαθητή του Αλέξανδρο τον Μέγα, ενώ αργότερα θα ίδρυε τη δική του σχολή, το περίφημο αριστοτελικό Λύκειο της Αθήνας, όπου και θα περνούσε στην αθανασία τόσο από το διδασκαλικό του έργο, όσο και –κυρίως- από την ασύλληπτη συνθετική ικανότητα της διάνοιάς του.
Το αριστοτελικό σύστημα, με την πρωτοφανή εξηγητική του ρώμη, επιβίωσε της εποχής του και μπόλιασε τη δυτική σκέψη στους αιώνες που θα ακoλουθούσαν, διαπερνώντας ταυτόχρονα την επιστημονική σκέψη μέχρι και τα νεότερα τουλάχιστον χρόνια της επιστημονικής επανάστασης.
Αυτός ήταν ο Αριστοτέλης, η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής και παγκόσμιας σκέψης. Φέτος τιμούμε τα 2.400 από τη γέννησή του.
Τόσο η έκθεση, όσο και η ομιλία εντάσσονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού τιμής και μνήμης των Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, πολιούχων της πόλης του Κιλκίς.