ΤΕΔΚ ΚΤΗΜΑ ΕΥΧΩΝ
ΚΙΛΚΙΣ 29-4-2010
κ. ΠΡΟΕΔΡΕ κ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ήλθε η ώρα του δια ταύτα. Μία ώρα που άλλους τους βρίσκει αδιάφορους και άλλους πολύ ικανοποιημένους. Εμείς βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη των δυσαρεστημένων. Βέβαια δεν παραβλέπουμε πως τον τελευταίο λόγο τον έχει η πολιτεία. Δεν μπορούμε όμως έτσι απλά να προσπεράσουμε τους θεσμικούς του Νομού μας και τους άλλους παράγοντες οι οποίοι ελαφρά την καρδία κάνανε εισηγήσεις σε διάφορα όργανα όμοιες με τον τελικό χωροταξικό σχεδιασμό. Να σας θυμίσουμε πως το ΙΤΑ έκανε πρόταση για 3 Δήμους αλλά οι θεσμικοί παράγοντες του Νομού μας ζήτησαν 2. Στον νομό μας φίλοι μου καθιερώθηκαν 2 Διοικητικά και οικονομικά κέντρα. Ένα της πόλης του Κιλκίς και ένα της Γουμένισσας, μιας Γουμένισσας η οποία με παρουσία εξακοσίων και πλέον χρονών καθιερώθηκε και ως ιστορικό κέντρο. Αυτοδιοικούμενη από τον 17ο αιώνα είχε προνόμια και ήταν θρησκευτικό, εκπαιδευτικό, διοικητικό, οικονομικό και κοινωνικό κέντρο. Πρώτος Δήμος στην περιοχή και ένας από τους πρώτους του Βορειοελλαδικού χώρου την περίοδο 1912-1919. Έδρα επαρχίας από το 1927. Για την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής αναφερθήκαμε και στη διαβούλευση του Ευρωπού και πολύ εύστοχα το έκανε τώρα ο Δήμαρχος μας και ο κ. Τζούρτζος.
Ενδεικτικά αναφέρω και εγώ
1.Την Ιερά Μητρόπολη – Το προσκύνημα της Παναγίας στη πόλη μας – Την ανδρώα Μονή Αγίου Ραφαήλ – Την ανδρώα μονή του Οσίου Νικοδήμου και το ησυχαστήριο της γυναικείας μονής Ανύδρου όλα σε πανέμορφη διαδρομή στις παρυφές του Πάικου, που καθιστούν κέντρο ορθόδοξης λατρευτικής ζωής τον τόπο μας.
2.Υπάρχουν 2 ζώνες παραγωγής οίνου μια προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και δεύτερη προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης «Πλαγιές του Πάικου» σύνολο αμπελώνων περίπου 4.000 στρέμματα.
3.Το Δασαρχείο διαχειρίζεται στο Δήμο μας περίπου 80.000 στρέμματα Δημοσίου Δάσους και υπάρχουν άλλα 80.000 στρέμματα Δημοτικού Δάσους.
4.Σε μία βοσκήσιμη γη περίπου 42.000 στρεμμάτων έχουμε 18.400 αιγοπρόβατα και μικρό αριθμό μεγάλων ζώων.
5.Τα νερά του Πάικου είναι ένας μεγάλος πλούτος.
Σταματώ εδώ όμως την αναφορά για να μην επαναλαμβανόμεθα. Από όλα αυτά τα δεδομένα που τα παραβλέπουν βγαίνει το συμπέρασμα πως η διαβούλευση τουλάχιστο στο Νομό μας με ευθύνη κάποιων είναι προσχηματική. Ομιλούμε σε ώτα μη ακουόντων. Μπορείτε κύριοι να εισηγήσθε να δημιουργηθούν νέα Διοικητικά κέντρα αυτό δεν μας ενοχλεί, μας ενοχλεί όμως αφάνταστα όταν θέλετε να καταργήσετε τα παλαιά. Κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να απαξιώνει τον ιστορικό μας τόπο και τον υπερήφανο και φιλότιμο λαό της Γουμένισσας
Φτάνει ποια αυτός ο εμπαιγμός
Καλά τα Χάλκινα της πόλης μας – καλά τα κρασιά της – πλούσια τα νερά της αλλά η Γουμένισσα δεν είναι μόνον αυτά. Είναι η ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας είναι η ιστορία του Μακεδονικού αγώνα είναι η ιστορία των τελευταίων 10ετιών και αυτή την ιστορία έπρεπε κάποιοι να την σεβαστούν. Λυπάμαι πολύ κύριοι αλλά θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις, θα μας βρείτε στο δρόμο.
Γιάννης Αλίρης
Δημοτικός Σύμβουλος