Δελτίο τύπου
Δυστυχώς εδώ και λίγες μέρες το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση στη βουλή αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Το νομοσχέδιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που βρήκε απέναντί του όλη την επιστημονική κοινότητα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους, κινήσεις πολιτών και τοπικές κοινωνίες, ψηφίστηκε σε μια χρονική στιγμή που κανένας δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει ούτε και να συμμετέχει με οποιονδήποτε θεσμικό τρόπο στη διαμόρφωση του.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται σε καμία περίπτωση για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Δάση, βουνά, λίμνες, ποτάμια, ολόκληρα οικοσυστήματα ο «πλούτος» των πολλών θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των λίγων.
Όλοι εμείς που υψώσαμε σήμερα το πανό διαμαρτυρίας στην κορυφή του Πάικου, αρνούμαστε να δεχτούμε ότι όλα έχουν τελειώσει. Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές όλων αυτών που διεκδικούν το αυτονόητο. Απόσυρση του νόμου που ψηφίστηκε με αντισυνταγματικές διαδικασίες εν μέσω καραντίνας. Είναι αδιανόητο ενώ όλοι πλέον μιλούν για την ανάγκη ουσιαστικότερης προστασίας του περιβάλλοντος να ψηφίζεται νόμος για τον οποίο πανηγυρίζουν μόνο οι «επενδυτές» και οι πολιτικοί εκφραστές τους.
Ας το καταλάβουν καλά όλοι αυτοί που με τις ενέργειες τους δυναμιτίζουν το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μπορείτε να ξεπουλήσετε κάτι που δεν σας ανήκει. Δεν μπορείτε να ψηφίζετε νόμους που θα έχουν μη αντιστρέψιμες συνέπειες στην ελληνική φύση. «Τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Αν θέλετε λοιπόν να μπορείτε να κοιτάτε τα παιδιά σας στα μάτια σε λίγα χρόνια, πάρτε πίσω τον νόμο ταφόπλακα για το περιβάλλον. Δεν θα σταματήσουμε να αντιδρούμε και να διαμαρτυρόμαστε προσπαθώντας να αφυπνίσουμε την ελληνική κοινωνία.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ Β.Α.Π.Ε.
Μερικά από τα σημεία του παραπάνω νόμου που προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις είναι αυτά που αναφέρονται σε ψήφισμα- κάλεσμα «Να αποσυρθεί το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο» το οποίο προσυπογράφουν δεκάδες φορείς και συλλογικότητες απ όλη τη χώρα.
1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.
Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του.