Η ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ
Χρήστου Π. Ίντου
Το σχέδιο Νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Απριλίου 2010 περιλαμβάνοντας και τον αναμενόμενο χωροταξικό σχεδιασμό. Ο Νομός Κιλκίς σε σύγκριση με τους περισσότερους Νομούς της χώρας αδικείται. Σύμφωνα με τα πληθυσμιακά του στοιχεία και την έκτασή του έπρεπε να έχει περισσότερους από δύο Δήμους που προβλέπει το σχέδιο. Μικρότεροι Νομοί με τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν περισσότερους Δήμους!
Είναι γνωστό πως για τη δημιουργία δύο Δήμων στο Ν. Κιλκίς είχαν εκφραστεί εκ των προτέρων θεσμικοί παράγοντές του. Όταν άρχισε η σχετική συζήτηση κάποιοι υποστήριξαν την άποψη όλος ο Νομός ένας Δήμος! Αυτές οι θέσεις, όπως και η ανορθολογική πρόταση του ΙΤΑ (Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης) όσον αφορά την χωροταξία στο Νομό, η μη τοποθέτηση επί του χωροταξικού πολιτικών φορέων και προσώπων ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή (υπήρξαν ελάχιστες εξαιρέσεις), οδήγησαν στη θέση του αρμόδιου Υπουργείου που έχει γνωστοποιηθεί και αδικεί όχι μόνο το Νομό αλλά κατάφορα τη Γουμένισσα.
Κατά την περίοδο των συζητήσεων και πριν την κοινοποίηση του σχεδίου, για τον πέριξ της πρωτεύουσας του Νομού μελλοντικό Δήμο θεωρούνταν και ήταν εύλογο ποια θα είναι η έδρα του. Για την έδρα του προτεινόμενου δεύτερου Δήμου κανείς από τους φορείς και τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν (και άλλοι τινές) δεν έπαιρναν θέση δημόσια, λες και είχαν να παίξουν με τη φωτιά τη φωτιά! Δεν ήθελαν για τους δικούς τους προφανώς λόγους να διατυπώσουν το αυτονόητο: Δηλαδή, να δημιουργηθούν στο Ν. Κιλκίς περισσότεροι από δύο Δήμοι και η Γουμένισσα να είναι έδρα ενός εξ αυτών.
Τώρα μερικοί εκφράζουν τη λύπη τους, άλλοι δείχνουν την αδικία, τρίτοι επικαλούνται πως δεν μπόρεσαν να παρέμβουν γιατί δεν τους κάλεσε ο Υπουργός και δεν ήξεραν τι γίνεται! Ωστόσο ο τοπικός Τύπος έγραψε ποιοι ανέβηκαν τα σκαλιά του Υπουργείου, διέρρευσε το και σχέδιο του χωροταξικού για το Νομό πριν την ώρα του. Υπάρχουν και εκείνοι που σφυρίζουν κλέφτικα και νοιάζονται για τα ψηφοδέλτια των επικείμενων δημοτικών εκλογών!
Μέχρι την ψήφιση του σχεδίου και μέχρι να γίνει Νόμος του Κράτους, υπάρχουν περιθώρια για άρση των λαθών και των αδικιών. Να τοποθετηθούν ξεκάθαρα όσοι έχουν ρόλο και λόγο απέναντι στο αίτημα της Γουμένισσας. Το σχέδιο δίνει εναλλακτικές προτάσεις σε δέκα μόνο περιπτώσεις, πρέπει όμως και μπορεί να κοιτάξει και άλλες, γιαυτό είναι σχέδιο.
Η Γουμένισσα βρίσκεται σε έναν αγώνα κατά της αδικίας εις βάρος της και εναντίον όσων την περιθωριοποιούν και την εμπαίζουν. Τον αγώνα αυτόν πρέπει να τον δώσει μέχρι την ώρα της συζήτησης και της ψήφισης του σχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων. Έχει ανάγκη και από τη στήριξη φορέων του Νομού και της Πολιτείας. Όλοι πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά και ξεκάθαρα. Είναι χρέος στο ιστορικό της παρελθόν, στην προσφορά της και προπάντων στην προοπτική του μέλλοντός της.