ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (με αρ. πρωτ.: 1021/8-9-2020) κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα την οικονομική ενίσχυση των συκοπαραγωγών του ν. Κιλκίς. Ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε τις απώλειες που έχουν υποστεί με την πανδημία του κορωνοϊού οι συκοπαραγωγοί της Παιονίας του Ν. Κιλκίς, όπου η καλλιέργεια της ποικιλίας νωπού σύκου «Black Mission” παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν διαμορφώσει χαμηλή ζήτηση και πολύ χαμηλές τιμές στο φρέσκο σύκο, που από τη φύση του έχει μικρή δυνατότητα αποθήκευσης. Παράλληλα, στις εξαγωγές ο ανταγωνισμός από τα σύκα τουρκικής παραγωγής είναι πολύ μεγάλος. Ως αποτέλεσμα, οι συκοπαραγωγοί του νομού Κιλκίς δε μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής και οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή. Εκθέτοντας την κατάσταση αυτή, ο βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να συμπεριλάβει τους παραγωγούς σύκου σε πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Α.Π.: 1021 8/9/2020
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2020
Προς τον Υπουργό: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: «Μέτρα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συκοπαραγωγών Νομού Κιλκίς για την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού»
Μεγάλη απογοήτευση και αναστάτωση επικρατεί στην παραγωγική περιοχή της Παιονίας του Ν.Κιλκίς, όπου από το 2006 πρωτοπόρος ομάδα καλλιεργητών προχώρησε στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας καπνού με την εγκατάσταση της ιδιαίτερα δυναμικής καλλιέργεια της ποικιλίας νωπού σύκου «Black Mission». Από 200 στρέμματα που εγκατέστησε η ομάδα δοκιμαστικά το 2006, σήμερα η περιοχή αριθμεί περίπου 1.200 στρέμματα, με παραγωγική δυναμικότητα που ξεπερνά τους 1.200 τόνους παραγωγής. Η ομάδα παραγωγών είναι αρκετά καλά οργανωμένη για την διάθεση του εκλεκτού προϊόντος της ποικιλίας «Black Mission» και βρίσκεται σε συνεργασία με τους καλλιεργητές της ίδιας ποικιλίας σε Μακεδονία και Θεσσαλία, στους νομούς Κιλκίς, Λάρισας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Αποτέλεσμα της ποιότητας του φρέσκου προϊόντος και της καλής οργάνωσης είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος από τους καλλιεργητές, αφού η τιμή του νωπού προϊόντος πριν την πανδημία κυμαινόταν γύρω στις 3,5 ευρώ το κιλό. Με την εξάπλωση της πανδημίας και την μείωση και της τουριστικής προσέλευσης, η κατανάλωση έχει περιοριστεί, καθώς οι χώροι εστίασης σε τουριστικές περιοχές αλλά και τα ξενοδοχεία υπολειτουργούν. Το φρέσκο προϊόν του σύκου έχεις ελάχιστες δυνατότητες αποθήκευσης, σε αντίθεση με άλλα φρούτα και ως εκ τούτου η πίεση αυτή οδήγησε σε πολύ χαμηλές τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε μέρος του κόστους – η τιμή του στον έμπορο να κυμαίνεται από 0,80 – 0,50 €/κιλό με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην προβαίνουν στην συγκομιδή του και βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής. Την κατάσταση στην άλλη εναλλακτική που υπάρχει, τις εξαγωγές, έχει κάνει πολύ δύσκολη ο ανταγωνισμός από τα τουρκικής παραγωγής σύκα, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Οι αποσβέσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και με την αποπληρωμή των δανείων οι παραγωγοί οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και καταστροφή.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε κ.Υπουργέ:
1. Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τους παραγωγούς σύκου σε πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, κατ’ αναλογία με άλλα γεωργικά προϊόντα που επλήγησαν με βάση τις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2020;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Φραγγίδης