Αφιερωμένο στο Κιλκίς και τις Σέρρες το 6ο επεισόδιο της νέας πετυχημένης σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ, κάθε Παρασκευή στις 19.00 από την ΕΡΤ3. Μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.
Trailer
Συνεχίζεται με επιτυχία η εβδομαδιαία προβολή από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 (κάθε Παρασκευή στις 19.00), των επεισοδίων της νέας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα πατρίδα», παραγωγής της καβαλιώτικης εταιρείας Gullwing .
Πρόκειται για μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.
Μέχρι σήμερα έχουν προβληθεί τα πέντε πρώτα επεισόδια:
1. Η αρχή του δράματος (https://fb.watch/hpkCW_Rggu/).
2. Ορεστιάδα: η νεότερη πόλη στην ιστορία της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη (Δεδέ Αγάτς): η φιλόξενη γωνιά της Ακριτικής Ελλάδας (httpv://fb.watch/hpkpPqha_L/).
3. Κομοτηνή – Ξάνθη: Η συνύπαρξη (https://fb.watch/hpjUVMMtIP/).
4. Καβάλα: Η δύναμη της καπνεργασίας και της ανάπτυξης ως αιτία προσέλκυσης και εγκατάστασης των προσφύγων» (httpv://fb.watch/hpRpHHUAxO/).
5. Δράμα: «Παραμεθόριες προσφυγικές εγκαταστάσεις». (https://fb.watch/hyrOGBh_0F/)
Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν τα πρώτα επεισόδια που συγκέντρωσαν εξαιρετικές κριτικές, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται, μέσα από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό, το πώς διαμορφώθηκαν οι ζωές των προσφύγων στις ελληνικές πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤflix (httpv://www.ertflix.gr/series/ser.224984-se-mia-nea-patrida).
Το 6ο κατά σειρά επεισόδιο που θα προβληθεί αυτή την Παρασκευή στις 19.00 το απόγευμα είναι αφιερωμένο στο Κιλκίς και τις Σέρρες με τον τίτλο: «Οι νέοι, απόκληροι ακρίτες».
Στο 6ο κατά σειρά επεισόδιο γίνεται αναφορά στον αριθμό των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη των Σερρών, ένας αριθμός περίπου 15.000 προσφύγων από τη Μικρασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη σε μια πόλη με πληθυσμό κάτι λιγότερο από 30.000. Έτσι η αστική ανάπτυξη της πόλης σφραγίστηκε πλήρως από τη νέα πραγματικότητα.
Στο παρόν επεισόδιο χαρτογραφούνται αναλυτικά αυτοί οι «νέοι» προσφυγικοί συνοικισμοί καθώς και οι μηχανισμοί αποκατάστασης κρατικοί και άλλοι στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων περιγράφουν τις πρώτες στιγμές της προσφυγιάς με τις δυσκολίες της πείνας, της έλλειψης στέγης και των πολλών λοιμωδών ασθενειών. Αναλυτική είναι η αναφορά στον τρόπο στέγασης και ανοικοδόμησης των προσφυγικών συνοικισμών.
Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στο χωριό Κωνσταντινάτο και την ιστορία των κατοίκων του. Συγκινητική είναι η ιστορία του Βασίλη Σεβαστούδη η απρόσμενη επιστροφή του στο χωριό μετά από χρόνια. Αναλυτικά περιγράφονται οι καλλιέργειες καπνού ή σηροτροφίας, οπωροκηπευτικών και δενδρυλλίων αλλά και οι πρώτες εργασίες επιβίωσης. Σημαντική είναι και η αναφορά στα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα τα οποία βοήθησαν στον πολλαπλασιασμό της καλλιεργήσιμης γης αλλά και της προστασίας από τις λοιμώδης ασθένειες.
Επίσης, περιγράφονται οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τους ντόπιους αλλά και μεταξύ των διαφορετικών προσφυγικών ομάδων τόσο στην πόλη και την επαρχία των Σερρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έντονης σύγκρουσης και ανταγωνισμού υπήρξε η περίπτωση του στο Κιούπκιοϊ σημερινή Πρώτη Σερρών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον πολιτικό από τις Σέρρες, Ισαάκ Λαυρεντίδη.
Τέλος, το πρώτο μέρος του επεισοδίου κλείνει με την αναφορά σε μια επιχείρηση αναψυκτικών που ξεκίνησε από τους πρόσφυγες και που είναι ενεργή ακόμη και σήμερα.
Στο δεύτερο μέρος του επεισοδίου που αφορά του Κιλκίς γίνεται μια αναφορά στις διάφορες προσφυγικές εισροές και στην πληθυσμιακή σύνθεση και την προσπάθεια ενίσχυσης του. Σημαντική ήταν η προσπάθεια των προσφύγων που σκόρπισαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος να επανενωθούν σε έναν τόπο όλοι μαζί, όπως συνέβη στον Ευρωπό.
Περιγράφονται οι δύσκολες συνθήκες της προσωρινής εγκατάστασης και η μεγάλη θνησιμότητα από τις διάφορες ασθένειες. Περιγράφονται τα πρώτα επαγγέλματα που έκαναν οι πρόσφυγες στο Κιλκίς αλλά και τα κειμήλια που κατάφεραν να φέρουν μαζί τους, όπως το χέρι του ιερομάρτυρα Πέτρου ή η περίφημη καμπάνα που ήρθε από το Καρς.
Στη συνέχεια αναφέρεται η εκλογική συμπεριφορά των προσφύγων και η ενίσχυση του βενιζελικού κόμματος από τους πρόσφυγες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ιστορία των προσφυγικών κοινοτήτων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως το ρόλο τους στον Εμφύλιο Πόλεμο με τη μεγάλη μάχη του Κιλκίς της 4ης Νοεμβρίου του 1944.
Το επεισόδιο κλείνει με την αναφορά στην πλήρη ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία του Κιλκίς.
Στο επεισόδιο μιλούν με τη σειρά που εμφανίζονται
Θεοδόσιος Κυριακίδης | Δρ Ιστορίας
Σωκράτης Γκοτζάογλου | Πρόεδρος Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών
«Ο Άγιος Πολύκαρπος»
Λίλα Θεοδωρίδου – Σωτηρίου | Αρχιτέκτονας
Γιάννης Γκόγκος | Χοροδιδάσκαλος – Συγγραφέας
Γιώργος Κουρτίδης | Επιχειρηματίας – Απόγονος Προσφύγων
Στράτος Δορδανάς | Επίκουρος Καθηγητής ΠΑΜΑΚ
Αναστάσιος Αμανατίδης | Γιατρός
Απόστολος Καραγιαννόπουλος| Πρόεδρος Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών & Ερευνών, Ευρωπού Κιλκίς
Θανάσης Βουλγαράκης | Πρόεδρος Θρακικής Εστίας Κιλκίς
Θανάσης Βαφειάδης | Τοπογράφος, πολεοδόμος
Βασίλης Τζανακάρης – ΣυγγραφέαςΟι συντελεστές της παραγωγής
Εκτέλεση παραγωγής: Gullwing
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης
Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασίλης Λωλίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης
Art Director: Παντελής Κάσδαγλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης
Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής
Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions – Γιώργος Ξουλόγης
Motion Graphics: Θωμάς Δουκινίτσας
Λογιστική Υποστήριξη: Γιώργος Θεοδωρίδης
Θερμές ευχαριστίες
Δήμο Σερρών
ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για την φιλοξενία στους χώρους του
Δήμο Κιλκίς
Θέμη Κοσμίδη | Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού Κιλκίς