Αρχική Chat Blog Επικοινωνία
 

Κι όμως εδώ θα βρείτε  νερό και δεν θα πει κανείς το νερό νεράκι!
Απόλυτα δεμένη με το υγρό στοιχείο η Γουμένισσα ανάμεσα σε τέσσερα ποτάμια, με λιγότερο ή περισσότερο νερό, δημιουργεί το δικό της στίγμα στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Στα ποτάμια υπήρχαν δεκάδες νερόμυλοι (δυστυχώς ελάχιστα δείγματα υπάρχουν σήμερα), που της έδιναν πλούτο και κομβική αξία.
Στη Γουμένισσα οι περισσότερες  αγροτικές περιοχές κατά το  πρόσφατο παρελθόν, κάποιες ακόμα και σήμερα, διατηρούσαν  τη δική τους πηγή  η οποία ήταν τόπος συνάντησης, ανεφοδιασμού ή και ξεκούρασης. Το όνομα  μερικών περιοχών   δε, ήταν απόλυτα ταυτισμένο με την πηγή που υπήρχε εκεί.  Στο βουνό Πάικο και στις κατάφυτες από οξιές πλαγιές του, πηγάζει το εξαιρετικής ποιότητας φυσικό νερό της. Κάτοικοι γύρω  περιοχών, επισκέπτονται τακτικά τις πολλές βρύσες  που βρίσκονται στους δρόμους τής Γουμένισσας, γεμίζοντας  δοχεία με νερό.
Επίσης, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες, που έρχονται αποκλειστικά για το υπέροχο καθάριο νερό της, που ρέει δροσιστικό  μπροστά στα μάτια τους.
Έτσι ανάμεσα σε τόσες πηγές και ποτάμια,  και στη σκιά ενός πανέμορφου βουνού, το σήμα κατατεθέν της Γουμένισσας δεν θα μπορούσε να μη σχετίζεται με το νερό.  Στην κεντρική πλατεία  υπάρχει Κρήνη μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας από το 1918 που έδωσε ιδιαίτερο τόνο και σφράγισε την εικόνα της  στο πέρασμα του χρόνου.

 

 

Η κρήνη της Γουμένισσας σήμα κατατεθέν