|
Ο Μακεδόνας συγγραφέας και πολιτικός Γεώργιος Μόδης
Στις 19 Ιουνίου 1966 έγιναν στη Γουμένισσα τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Μακεδονομάχων. Κύριος ομιλητής κατά την τελετή, που διοργανώθηκε από τις τοπικές αρχές, ήταν ο Γεώργιος Μόδης. Ο Μακεδονομάχος, ο πολιτικός, ο συγγραφέας. Ο άνθρωπος ο οποίος οχι μόνο έζησε τον μεγάλο εκείνο Αγώνα, αλλά και παράλληλα προς την πολιτική του σταδιοδρομία συνέγραψε πάνω από 18 τόμους αφηγημάτων, στους οποίους περιλαμβάνονται όσα είδε, του διηγήθηκαν η ο ίδιος από κοντά γνώρισε καλά. Μακεδόνας ο ίδιος, γεννήθηκε στο Μοναστήρι στα 1887 και πέθανε στα 1976, έγραψε τις γνωστές «Μακεδονικές Ιστορίες», που όπως σημειώθηκε σχετικά, «αποτελούν μοναδική προσφορά στα ελληνικά γράμματα, που κάποτε θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν από τους κριτικούς και τους φιλολόγους μας και ακόμα «χρονολογικά είναι ίσως ο πρώτος πεζογράφος της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης» ( Μακεδονική Ζωή, τ. 154, Μάρτης 1979, 644).
Σ' εκείνη λοιπόν την ομιλία του ο συγγραφέας άρχισε ως εξης: «Απ εδω απ* την Γουμένισσα απεστάλη στις 2 Ιουλίου 1904 γράμμα προς τον Παύλο Μελά του Ιατρού Σακελλαρίου που δίνει μια παραστατική όσον και ζωφερή εικόνα της καταστάσεως. Διεκτραγωδεί ο γιατρός τα βάσανα και μαρτύρια των χωρικών, τον διωγμό δασκάλων, ιερέων, προκρίτων, το κλείσιμο των Ελληνικών Σχολείων την βαρυτάτην φορολογίαν, την απαγόρευσιν εις τους χωρικούς να ψωνίζουν από Ελληνικά καταστήματα, τους φόνους, τις σφαγές. Δια την Γουμένισσαν, γράφει ότι έγιναν τόσα πολλά ωστε έπρεπε να γεμίσει ολάκερους τόμους. Επτά έως τότε είχαν δολοφονηθεί περισσότεροι είχαν εξαναγκασθεί να εκπατρισθούν και να φύγουν.
Ο ομιλητής έκανε σύντομη αναφορά σε γεγονότα της Γουμένισσας της περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα και παράλληλα προς αυτά αναφέρει τα ονόματα των Σακελλαρίου, Πίτσουλα, αδελφών Δογιάμα με τα οποία, οχι μόνο ο ίδιος, αλλά και άλλοι συγγραφείς σε σχετικά κείμενα τους, όπως στη συνέχεια θα δούμε, ασχολήθηκαν εκτενέστερα.
Η 19η Ιουνίου 1966 δεν ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που ο Γεώργιος Μόδης επισκέφθηκε τη Γουμένισσα. Πολλές φορές απόλαυσε την δροσιά των πλατανιών της κεντρικής της πλατείας, δροσίστηκε από τα κρύα της νερά, γεύθηκε τους γλυκείς και γευστικούς καρπούς της περιοχής σε καιρούς ειρηνικούς και δύσκολους. Πρέπει να σημειώσουμε πως πέρα από τις σπουδές του στην Αθήνα, σπούδασε νομικά και οικονομικά, τη θητεία του στη γραμματεία της Μητροπόλεως Μολλενών και Φλωρίνης διετέλεσε βουλευτής της ίδιας περιφέρειας. Γενικός Διοικητής
Ηπείρου αργότερα Μακεδονίας και τέλος Υπουργός σε δυο διαφορετικά Υπουργεία, τα Εσωτερικών και Παιδείας.
Δεν θα αναφερθούμε σ' άλλα σχετικά με τη Γουμένισσα κείμενα του Γεωργίου Μόδη. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μόνο μερικούς τίτλους από τον 12ο τόμο των
«Μακεδόνικων Ιστορικών» του. Είναι τίτλοι κειμένων που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας: «Ολόγυμνοι...», «Παπαχρήστος», «Ο επισκέπτης Υπολοχαγός».
Στοιχεία της σελίδας από το βιβλίο
«Η Γουμένισσα στη ζωή και το έργο λογοτεχνών μας»
του Χρήστου Π. Ίντου |